Πεθαίνει το 1451 ο σουλτάνος Μουράτ Β’ και ο 19χρονος γιος του Φατίχ Μεχμέτ για δεύτερη φορά κάθεται στο θρόνο της οθωμανίας. Είναι αυτός ο οποίος δύο χρόνια μετά, στα 21 του, το 1453, πατάει την Κωνσταντινούπολη, την βασιλεύουσα Πόλη, την πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Γι’ αυτό πέρασε στην Ιστορία ως Πορθητής. Σουλτάνος ο Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής.

Μήπως το έργο θα είχε άλλη, εντελώς άλλη εξέλιξη, αν ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος είχε παντρευτεί την μητριά του Πορθητή; Την Σέρβα Μάρα Μπράνκοβιτς, τρίτη σύζυγο του σουλτάνου Μουράτ Β’, πατέρα του Πορθητή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος παντρεύτηκε δύο φορές. Κορίτσια από σπίτι και βέβαια οι γάμοι έγιναν μετά από επιλεκτικό προξενιό, προκειμένου να κρατιέται η εξουσιαστική του αυτοκράτορα. Πέθαναν κι οι δύο γυναίκες του, κόρες από αυλές, από οικογένειες ηγεμόνων, και έγινε πρόταση στην χήρα του σουλτάνου Μουράτ Β’, την Μάρα, κόρη του ηγεμόνα της Σερβίας Μπράνκοβιτς και της Ελληνίδας Ειρήνης Κατακουζηνού. Η κυρία Μάρα, όμως, από πρώην σύζυγος Οθωμανού αυτοκράτορα αρνήθηκε να… ξεπέσει, γίνει και σύζυγος βασιλιά σε αυτοκρατορία που ήταν στα τελευταία της.

Μετά από 30 χρόνια συνεχούς σουλτανοκρατίας του πεθαίνει το 1481, σα σήμερα 3 Μαΐου, ο Μωάμεθ ο Πορθητής, ο οποίος είχε μάνα Ελληνίδα σκλάβα με το οθωμανικό όνομα Χιούμα Χάτουν. Σ’ αυτό δεν υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση, ούτε από τους Τούρκους. Η Ελληνίδα Χιούμα Χατούν ήταν η δεύτερη σύζυγος του Μουράτ Β΄. Οι θεωρίες συνωμοσίας επικεντρώνονται στο πως ήλθε το τέλος της ζωής στον πολιορκητή και νικητή της Κωνσταντινούπολης – και στο αν πράγματι ήταν κρυφοχριστιανός. Εάν ήταν ή εάν έγινε χριστιανός στα τελευταία χρόνια της ένδοξης ζωής του.

Τρίτος γιος του Μουράτ Β’ ο Πορθητής γεννήθηκε Μάρτιο του 1432 και διαδέχθηκε τον πατέρα του στα 12 του – τότε έγινε για πρώτη φορά σουλτάνος. Ορφανός από μάνα, η Ελληνίδα Χιούμα πέθανε ενωρίς, τον ανέλαβε υπό την προστασία της η θετή μητέρα του η Σέρβα Μάρα. Ποτέ δεν ξέχασε ο Μωάμεθ την αγάπη και τις φροντίδες της τελευταίας συζύγου του πατέρα του.
Δεν ήταν καλή εποχή για τα εσωτερικά της οθωμανικής αυτοκρατορίας εκείνη, τότε, με σουλτάνο τον 12χρονο Μωάμεθ. Επιστρέφει, λοιπόν, σε δράση πάλι ο πατέρας του Μουράτ Β’, ο οποίος, τελικά, πεθαίνει το 1451. Από τότε βασιλεύει συνεχώς ο Μωάμεθ ο Πορθητής, μέχρι που τον δηλητηριάσανε, ενώ είχε ήδη προετοιμάσει την εκστρατεία να καταλάβει την Ρώμη! Να γίνει Πορθητής και του καθολικισμού ο επικυρίαρχος στο κέντρο της άλλης πλευράς του χριστιανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νο1 ύποπτος ο Εβραίος γιατρός του σουλτάνου του Πορθητή, κάποιος Γιακούμπ πασάς που είχε εξισλαμισθεί. Δηλητηρίασε τον σουλτάνο «επιστημονικά», στο λάου-λάου, όχι στο μπαμ και κάτω. Παίζει ύποπτος και ο γιος του Πορθητή, ο Βαγιατζήτ. Και, βέβαια, πίσω από τη δολοφονία του σουλτάνου ήταν η Βενετία, άλλη αυτοκρατορία αυτή, εξουσία το ίδιο μυημένη στην ίντριγκα, την κατασκοπία και την πουτανιά.

Σχετικά με τη θρησκευτική πίστη του Μωάμεθ του Πορθητή. Δεν έχουν σταματημό οι «αποκαλύψεις». Όλο και κάτι καινούργιο βγαίνει στον αέρα. Ότι μελετούσε Έλληνες και διάβαζε ελληνικά βιβλία. Ότι είχε παραγγείλει ζωγραφικό πίνακα με την Παναγία και τον Χριστό. Ότι πριν πεθάνει στο Παλάτι είχε φτιάξει χριστιανικό εικονοστάσι και προσκυνητάρι. Ότι θαύμαζε τον Μέγα Αλέξανδρο. Ότι τάφηκε με τον ίδιο τρόπο όπως οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες. Κι άλλα παρόμοια και σχετικά.

…………………………………………….

Και η Ουκρανία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα… σκύλων στο Καρπενήσι, διάβασε apodytiriakias.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης