Η ημέρα ξεκινάει σήμερα με τον Δον Κιχώτη. Με την αυτού εξοχότητα σου, κύριε αναγνώστη. Εσύ, ο καθένας απ’ εμάς, όλοι μας είμαστε Δον Κιχώτες. Γι αυτό το βιβλίο του Μιγκέλ Θερβάντες ”Δον Κιχώτης” συναγωνίζεται σε πωλήσεις εδώ και 400 χρόνια την Αγία Γραφή. Το βιβλίο που πάντα αγοράζεται, που πάντα διαβάζεται. Και να σκεφθεί κανείς ότι γράφτηκε όχι από κανονικό συγγραφέα, κάποιον αναγνωρισμένης αξίας λογοτέχνη. Κι όμως, ο Ισπανός τυχοδιώκτης Μιγκέλ Θερβάντες, γεννημένος Σεπτέμβριο του 1547, έγραψε το βιβλίο της αιωνιότητας. Ναι, της αιωνιότητας.

Σα σήμερα στις 16 Ιανουαρίου, το 1605, κυκλοφόρησε ο Α’ τόμος του Δον Κιχώτη. El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha. Αυτός είναι ο πλήρης τίτλος του βιβλίου, ο Πολυμήχανος Ιδαλγός Ντον Κιχώτης της Μάντσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλάμε για ιππότες. Ιδαλγός είναι η κατώτερη τάξη των πολεμιστών. Ήταν πολύ της μόδας την εποχή του Θερβάντες τα λαϊκά αναγνώσματα για τους ιππότες, λίγα χρόνια μετά την ανακάλυψη της τυπογραφίας. Ο Θερβάντες σκέφθηκε να γράψει μια παρωδία, μία σάτιρα, να γελοιοποιήσει τούτο το ευτελές «λογοτεχνικό» είδος με τα μεσαιωνικά ιπποτικά μυθιστορήματα. Και του έκατσε το πρώτο μέγιστο έργο της νεώτερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Ένα πράμα χίλιες σελίδες.

Κοπάδι πρόβατα βλέπει ο Δον Κιχώτης και ορμάει καταπάνω τους διότι είναι ο… εχθρικός στρατός. Πόρνες συναντάει στα καπηλειά και τις αντιμετωπίζει ως… ευγενικές δεσποσύνες. Και στους ταβερνιάρηδες συμπεριφέρεται λες αυτοί να ‘ναι… πυργοδεσπότες.

 Το νούμερο είναι ο μυθιστορηματικός Δον Κιχώτης. Ένας παλαβιάρης θέλει να αλλάξει τον κόσμο. Μεγαλεπήβολα τα σχέδιά του. Σκοπός ζωής να κυνηγήσει την αδικία, να προστατεύσει τον αδύναμο, τον κατατρεγμένο. Ποιος; Ο φαντασιόπληκτος. Ο ανόητος, ντυμένος με πανοπλία της συμφοράς και μοναδικό σύμμαχο τον συνοδό του, τον ιπποκόμο Σάντσο Πάντσο, πάνω σ’ ένα γαϊδούρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τιμάμε τον αιώνιο μαλάκα σήμερα στο πρόσωπο του Δον Κιχώτη του Θερβάντες. Τιμάμε τον αιώνιο αφελή, τον αθεράπευτα ρομαντικό. Τον αγαθιάρη, τον ευκολόπιστο. Στον Δον Κιχώτη βλέπεις κάθε αρχηγό κόμματος, και τους μεγάλους επαναστάτες της Ιστορίας. Όλοι ήταν Δον Κιχώτες, όλοι είναι Δον Κιχώτες.

Βίος και πολιτεία ο Μιγκέλ Θερβάντες, ο συγγραφέας. Γεμάτο περιπέτειες το σενάριο ζωής του. Την έψαχνε παντού, στην εκκλησία, στο στρατό, στην πολιτική. Έλαβε μέρος στην έως τότε μεγαλύτερη ναυμαχία όλων των εποχών, εκείνη της Ναυπάκτου, βέβαια με την πλευρά των Ιταλών – Ισπανών, κόντρα στους Τούρκους, κι έχασε το αριστερό του χέρι.

Ο Θερβάντες πολέμησε και στις ναυμαχίες της Κέρκυρας, του Ναβαρίνου, και σε κάποια φάση τον άρπαξαν Τούρκοι πειρατές και τον πούλησαν σκλάβο στο Αλγέρι. Δεν γράφεις τέτοιο βιβλίο αν δεν έχεις κι εσύ περάσει πολλά. Θα επανέλθω εντός της ημέρας για τον δικό μας, τον Δον Κιχώτη.

 

Η κηδεία του τέως Κωνσταντίνου, μια ακόμα χαμένη ευκαιρία των βασιλικών, διάβασε apodytiriakias.gr

https://apodytiriakias.gr/media/2023/01/15/mia-akoma-hameni-eukairia-gia-tous-nun-kai-proin-vasiliades.aspx

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης