Το 1821 ξεκίνησε με χοντρό... παραμύθι 

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2021, 10:53
Το 1821 ξεκίνησε με χοντρό... παραμύθι 

Δεν έχει απλά υποτιμηθεί ο ρόλος της Φιλικής Εταιρείας για να ανάψει η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στην πραγματικότητα αγνοείται, και έχει περάσει στο σκοτάδι. Ούτε η Εκκλησία, ούτε οι κοτσαμπάσηδες, ακόμα και οι αρματωμένοι καπεταναίοι, ξεκίνησαν το μεγάλο έργο. Αυτοί που «σχεδίασαν», διότι αυτοί περισσότερο ήθελαν το ξεσηκωμό του γένους, και κανόνισαν πότε και πως θα αρχίσει ήταν οι Φιλικοί, οι πρώτοι που μπήκαν στη συνωμοτική οργάνωση. Και, τελικά, με ποιο «μπίζνες πλαν»;

1. Να αναλάβει γενικό κουμάντο ο Υψηλάντης με το που θα φθάσει στο Μοριά, συγκεκριμένα στη Μάνη.

2. Να βαράνε τους Τούρκους σ’ όλη την Ελλάδα ταυτόχρονα, και το σύνθημα της έναρξης να δοθεί οπωσδήποτε μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 1821.

Είναι εποχή που ο Αλή Πασάς σηκώνει κεφάλι στον σουλτάνο και η ανταρσία του Τεπελενλή ευνοεί την ελληνική υπόθεση. Από την άλλη, δεν βρέθηκε άκρη ώστε να πάρουν φωτιά συντονισμένα και τα αντιστασιακά κινήματα στις άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Καταφθάνει στην Ελλάδα τέλος του 1820 ο εκπρόσωπος της Φιλικής Εταιρείας, ο αρχιμανδρίτης Γρηγόρης Δικαίος, ο γνωστός Παπαφλέσσας, με σκοπό να αλλάξει τα μυαλά στους προύχοντες. Να παραμυθιάσει τους πάντες ότι όλα είναι έτοιμα, ότι τώρα είναι η καλύτερη ώρα, όλοι στον αγώνα και, επιτέλους, να μιλήσουν τα άρματα.

Σα σήμερα, 6 Ιανουαρίου, το 1821, έρχεται στον Μοριά από την Ζάκυνθο, μιλημένος από τους ρομαντικούς και ερασιτέχνες επαναστάτες της Φιλικής Εταιρείας, ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης. Επί τόπου πιάνει δουλειά. Στο μεταξύ την προηγούμενη, στις 5 Ιανουαρίου, από την Τρίπολη ξεκίνησε ο Χουρσήτ Πασάς με στρατό για να κτυπήσει τον Αλή Πασά στα Γιάννενα.

Ο Κολοκοτρώνης κάνει διαπραγματεύσεις με τα «όπλα». Με τους καπεταναίους, δηλαδή. Περιοδεύει στα χωριά και σε συγκεντρώσεις καταγράφει τις «στρατιωτικές» δυνάμεις στις οποίες μπορεί να υπολογίζει. Πέφτει και το άλλο μπαλαμούτι: Ότι με το που αρχίζουμε να κοπανάμε εμείς τον Τούρκο, θα μπουκάρει στην Ελλάδα ο ρωσικός στρατός να μας βοηθήσει.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Στο σαλόνι μιας πόρνης καλλονής, διάβασε apodytiriakias.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2021, 10:55