«Είναι κορίτσι για σπίτι» λέγανε οι προξενήτρες στον υποψήφιο γαμπρό για να διαφημίσουν την υποψήφια νύφη. «Κορίτσι για σπίτι» σημαίνει ότι από κούνια είναι κομμένη και ραμμένη να γίνει μητέρα, να ασχολείται μονάχα με τα παιδιά της και να στέκεται δίχως απαιτήσεις πιστή σύντροφος στον άντρα της.

Η Αμερικανίδα Αμέλια Έρχαρτ είναι ο ορισμός της γυναίκας που δεν είναι για… σπίτι. Ούτε για γάμο. Ούτε για σχέση με άντρα. Παντρεύτηκε, αλλά ξεκαθάρισε στον σύζυγό της ότι, πρώτον, θα διατηρήσει το οικογενειακό της όνομα και, δεύτερον, θα παραμένει… ελεύθερη, ανεξάρτητη, όπως το ίδιο θέλει να αισθάνεται και ο άντρας της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Amelia Mary Earhart. Θρυλική πιλότος των ουρανών. Η πρώτη γυναίκα που μόνη της (!) διέσχισε τον Ατλαντικό με αεροπλάνο. Πολλά τα προσωπικά της ρεκόρ στις αεροπορικές πτήσεις. Ήθελε να ολοκληρώσει τον γύρο του κόσμου. Απογειώθηκε από τη Νέα Γουϊνέα με δικινητήριο αεροπλάνο, και στις 2 Ιουλίου το 1937 η 40χρονη και όμορφη Αμέλια εξαφανίστηκε. Το μυστήριο! Και επειδή δεν βρέθηκε ποτέ, ούτε αυτή, και ο δεύτερος πιλότος μαζί της, ούτε και το αεροσκάφος, ήταν επόμενο να γεννηθούν διάφορες και απίθανες θεωρίες.

Μέχρι για κατάσκοπο της Ιαπωνίας την είχαν υποψιαστεί. Το κορίτσι είχε την τρέλα του να καβαλάει τα σύννεφα και να περνάει το μήνυμα ότι σε τίποτα δεν μειονεκτεί του άνδρα η γυναίκα.

Τελικά, δύο χρόνια αργότερα, το 1939, σαν σήμερα στις 5 Ιανουαρίου, η τολμηρή πιλότος και συγγραφέας Έρχαρτ κηρύχθηκε επίσημα νεκρή. Και κάποια από τα οστά της βρέθηκαν 80 χρόνια (!) από την εξαφάνισή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνουμε την εποχή της Αμέλια Έρχαρτ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες με το έμπα του περασμένου αιώνα σήκωσαν κεφάλι οι γυναίκες. Ανεξαρτητοποιήθηκαν, άρχισαν να είναι εργαζόμενες έξω από το σπίτι, πήραν το δικαίωμα να ψηφίζουν όπως οι άνδρες. Μια από τις πιο σπουδαίες γυναίκες του 20ού ήταν η Αμέλια, διάσημη και πολυσυζητημένη. Το απόλυτο αντίθετο της νοικοκυρούλας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης