Σφαγή από τον διαιτητή, μέσα στο Καραϊσκάκη. Σε ντέρμπυ Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ. Έτυχε να το δω με τα ματάκια μου. Από τα δημοσιογραφικά θεωρεία. Ένα παιχνίδι αξέχαστο. Και μου κόστισε μια φιλία με δημοσιογράφο, γάβρο του θανάτου.

Το έβλεπα το απίστευτο. Ο ρέφερης δεν άφηνε τον ΠΑΟΚ να κάνει γκολ. Ο μακαρίτης Λέλος Βαμβακόπουλος, μπάτσος και μεγάλη κλάση διαιτητή, φρρρ και φρρρ σταμάταγε κατεβασιές της παοκάρας. Κι εγώ έβγαινα από τα ρούχα μου. Επειδή το έγκλημα από την μαυροφόρα ήταν ξεκάθαρο. “Τι γίνεται εδώ, ρε!”, ούρλιαζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και είπε τα δικά του ο φίλος γαβροδημοσιογράφος, του είπα κι εγώ τα δικά μου, πέσανε τα μπινελίκια και από τους δυο μας. Εγώ είχα βρεθεί εκτός εαυτού με τη διαιτησία, ο άλλος το πήρε προσωπικά.

Σα σήμερα 4 Ιανουαρίου, το 1976, αγώνας πρωταθλήματος στο Καραϊσκάκη, εισιτήρια 39.039. Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 0-4, ημίχρονο 0-1. Ένα παιχνίδι πουλημένο, αυτό είπαν οι ψαγμένοι γάβροι. Ότι τα πήραν τρεις διεθνείς ποδοσφαιριστές τους. Αυτή ήταν η εξήγηση της συντριβής, της τεσσάρας που όποιος παρακολούθησε το παιχνίδι θα θεωρούσε νορμάλ αποτέλεσμα ένα 0-8.

Δεν είναι εύκολο να δεχτεί ο γάβρος ότι έχασε στα ίσα. Και μέσα στο Καραϊσκάκη. Και με 4-0. Θα πει τα τρελά του. Μια στιγμή! Δεν αποκλείεται να είχε γίνει η βρωμιά. Την εποχή εκείνη οι παίκτες λαδωνόντουσαν. Το σωστό είναι να πούμε ότι οι πρόεδροι των ομάδων τα έχωναν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υποψίες ήταν ο βασικός λόγος των δωροδοκιών που οι περισσότερες είναι θαμμένες στην παραϊστορία. Φοβόταν ο πρόεδρος ότι ο συνάδελφος της άλλης ομάδας θα του την φέρει και ψαχνόνταν κι αυτός πως θα πλησιάσει τον τερματοφύλακα ή τον σέντερ μπακ των αντιπάλων.  Διεθνείς ποδοσφαιριστές, σημαίες και λάβαρα των ομάδων τους, είχαν εξαγοραστεί ή έχουν καταγραφεί ως ύποπτοι.

Να επανέλθουμε στη νίκη του ΠΑΟΚ με 4-0. Πέντε μέρες πριν, είναι φιλικό ματς στη Φλωρεντία Ιταλία- Ελλάδα. ”Θα σας σκίσουμε” απειλούσαν οι διεθνείς του Ολυμπιακού Κελεσίδης, Κρητικόπουλος, Δεληκάρης, Καραβίτης, Συνετόπουλος τους παίκτες του ΠΑΟΚ στην εθνική ομάδα Κούδα, Σαράφη, Τερζανίδη, Ιωσηφίδη. Προπονητής του ΠΑΟΚ ο Ούγγρος Γκιούλα Λόραντ, του Ολυμπιακού ο Άγγλος Βικ Μπάκιγχαμ, που μετά την τεσσάρα απολύθηκε.

Μια παρένθεση. Διεθνής ο Βαμβακόπουλος. Πανύψηλος, αρχοντικός, επιβλητικός.. Στον τάφο του διαβάζεις “Διαιτητής!”. Δεν έχει ξαναγίνει. Το αναφέρω για να τονίσω πόσο δεμένη είναι η ζωή των διαιτητών της προηγούμενης γενιάς με τη σφυρίκτρα. Λόγω διαιτησίας και μόνον χάρη σ’ αυτήν έγιναν ”κάποιοι”, έκαναν ταξίδια στο εξωτερικό, αντιμετωπίστηκαν ως εργαλεία εξουσίας από μεγαλοπροέδρους ομάδων.

Ο ‘’νεκροθάφτης’’ Πειραιώτης διαιτητής Πέτρος Καμπίτσης, φίρμα στην πιάτσα, έφτιαξε το μνήμα του Βαμβακόπουλου όπου αναγράφεται “Διαιτητής!”. Αυτό είναι που χαρακτήριζε την ύπαρξή του, ότι ήταν διαιτητής. Όπως άλλος ήταν πρωθυπουργός, ποιητής, αστροναύτης, ήρωας πολέμου.

Ειπώθηκε και ποτέ δεν γράφτηκε αυτό που σήμερα για πρώτη φορά βγάζω στον αέρα. Λέγεται πως η διοίκηση του Ολυμπιακού έψαξε και βρήκε ποιοι έδωσαν τα πακέτα, τα χρήματα στους τρεις ποδοσφαιριστές τα οποία είχαν κατατεθεί σε υποκατάστημα τράπεζας νησιού, κοντά στα παράλια της Τουρκίας. Αλήθεια ή παραμύθι;

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Με τον Covid-10 μπήκε μπροστά ο Γ΄ παγκόσμιος πόλεμος, διάβασε apodytiriakias.gr

 

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Γ΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ | apodytiriakias.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης