Οι περισσότεροι γονείς νομίζουν ότι τα παιδιά τους θα λατρέψουν τα βιβλία, εάν αρχίσουν να τους τα διαβάζουν νωρίς και συστηματικά, εάν δίνουν οι ίδιοι το καλό παράδειγμα και εάν γεμίσουν όλο το σπίτι με βιβλιοθήκες. Ωστόσο, η άποψη αυτή είναι λανθασμένη, διότι τα παιδιά έχουν τα δικά τους ενδιαφέροντα.

Σύμφωνα με μελέτες, δύο είναι οι παράγοντες που καθορίζουν το εάν ένα παιδί θα είναι λάτρης των βιβλίων και της μάθησης ή όχι -και μάλιστα από την προσχολική ηλικία: τα γονίδια και οι προσπάθειες των γονέων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γονείς συχνά προσπαθούν σκληρά, για να μάθουν στα παιδιά τους τον θαυμαστό κόσμο των βιβλίων και πολλές φορές απογοητεύονται, όταν διαπιστώσουν ότι αυτά ενδιαφέρονται λιγότερο για το διάβασμα απ’ όσο προσδοκούσαν.

Το να διαβάζουν οι γονείς βιβλία στα παιδιά τους από μικρή ηλικία ενδέχεται να αυξήσει το ενδιαφέρον τους για αυτά, ωστόσο υπάρχει και η περίπτωση τα παιδιά να μην αγαπήσουν ποτέ τα βιβλία όσο θέλουν οι γονείς τους, όσο σκληρά κι αν αυτοί προσπαθούν. Το σημαντικό είναι να προσαρμόζουν πρόθυμα το διάβασμα στο πρόγραμμα και στα ενδιαφέροντά τους.

Οι γονείς πρέπει να έχουν τον νου τους, για να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες του παιδιού και να κάνουν το καλύτερο που μπορούν με βάση αυτές και όχι με βάση όσα οι ίδιοι έχουν βάλει στο μυαλό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης