Αυτοί είναι οι τρόποι για να μεγαλώσετε ένα καλό παιδί

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014, 17:30
Αυτοί είναι οι τρόποι για να μεγαλώσετε ένα καλό παιδί
Πρόσφατη έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ έδειξε ότι το 80% των φοιτητών δήλωσε πως οι γονείς τους, κατά το μεγάλωμά τους, ενδιαφέρονταν περισσότερο να τους δείξουν πώς να είναι ευτυχισμένοι ή επιτυχημένοι, παρά πώς να νοιάζονται για τους άλλους.

Η επιστημονική ομάδα ψυχολόγων του Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Richard Weissbourd, συνιστά στους γονείς να δώσουν περισσότερη έμφαση στο πώς θα γίνουν τα παιδιά καλοί, ευγενικοί και συμπονετικοί άνθρωποι.

Για τον σκοπό αυτό, ο Weissbourd δημιούργησε το πρόγραμμα «Making Caring Common». Μέσω αυτού συνοψίζει μερικές συστάσεις προς τους γονείς, αναφορικά με το πώς μπορούν να αναθρέψουν τα παιδιά τους έτσι ώστε να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες που θα σέβονται και θα φροντίζουν τους άλλους. Όπως ο ίδιος λέει, «αν θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ηθικά, θα πρέπει να τα μεγαλώσουμε ως τέτοια» και προτείνει τους παρακάτω τρόπους:

Κάντε προτεραιότητα το ενδιαφέρον για τους άλλους

Γιατί: Οι γονείς τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στην ευτυχία και τα κατορθώματα των παιδιών τους, έναντι του ενδιαφέροντος για τους άλλους ανθρώπους. Όμως τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ισορροπούν τις ανάγκες τους με τις ανάγκες τρίτων, είτε αυτό σημαίνει να τους δώσουν την μπάλα στο παιχνίδι ή να υποστηρίξουν έναν φίλο τους που έχει πέσει θύμα bullying.

Πώς: Τα παιδιά χρειάζεται να ακούν από τους γονείς τους ότι το ενδιαφέρον για τους άλλους ανθρώπους είναι βασική προτεραιότητα στη ζωή. Πρέπει να μάθουν να τηρούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, ακόμη κι αν αυτό δεν τα ευχαριστεί κάθε φορά. Αν, για παράδειγμα, θέλουν να φύγουν από την ομάδα (μπάσκετ, ποδοσφαίρου, χορού κ.ά.) ή να μην κάνουν παρέα με κάποιο παιδί πια, θα πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στην ομάδα ή τον φίλο τους. Επίσης, οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να λύσουν τα όποια προβλήματα έχουν εμφανιστεί, προτού απλώς τα παρατήσουν.

Δοκιμάστε αυτό:

-Αντί να λέτε στα παιδιά «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είσαι χαρούμενος», πείτε τους «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είσαι καλός άνθρωπος».

-Φροντίστε τα παιδιά σας να μιλούν σε τρίτους πάντα με σεβασμό, ακόμη κι όταν είναι κουρασμένα, θυμωμένα ή έχει αποσπάσει την προσοχή τους κάτι άλλο.

-Δώστε έμφαση στο ενδιαφέρον των παιδιών σας προς άλλους, όταν μιλάτε με τρίτους, π.χ. με τους δασκάλους τους.

Διαβάστε τη συνέχεια στο govastileto.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014, 17:30