Anorexia Nervosa ή αλλιώς νευρική ανορεξία, όπως μας είναι γνωστή. Κορίτσια στην εφηβεία που προσπαθούν να μοιάσουν σε κοκαλιάρικα μοντέλα. Ο κύριο λόγος είναι η αποδοχή από τους άλλους ανθρώπους.

Απαξιώνουν την εμφάνισή τους και θέτουν καλούπια για το ιδεατό της ομορφιάς. Ανάλογα με τις προσταγές της κοινωνίας κάθε φορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει τρόπος να διαπιστώσετε αν το παιδί σας πάσχει από νευρική ανορεξία. Κύριο χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής, είναι η υπερβολική ενασχόληση με το φαγητό και η συνεχής απώλεια βάρους.

Πολλές φορές η διαταραχή ξεκινά με μια απλή δίαιτα (που σιγά-σιγά γίνεται εμμονή και δεν σταματάει) ή ως αντίδραση σε έντονες συναισθηματικές καταστάσεις όπως οικογενειακά ή προσωπικά προβλήματα.

Το φαγητό παίρνει άλλη διάσταση στη σκέψη του εφήβου και συχνά παραγκωνίζεται με αποτέλεσμα λόγω έλλειψης τροφής και θρεπτικών συστατικών το άτομο να γίνεται υπερβολικά αδύνατο έως και καχεκτικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερο όμως χαρακτηριστικό είναι ότι το ίδιο έχει διαστρεβλωμένη εικόνα του εαυτού του, ακόμα και αν είναι πολύ αδύνατο, θεωρεί ότι είναι κανονικό έως και παχύσαρκο.

Η κατάσταση αυτή συνεπάγεται προβλήματα τόσο στη συμπεριφορά και τις σχέσεις του εφήβου, όσο και στη σωματική του υγεία.

Η σοβαρότητα, η επικινδυνότητα (τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και η ίδια η ζωή) και η διάρκεια, διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Το άτομο που πάσχει από ψυχογενή ανορεξία συνήθως δεν επιζητά θεραπευτική βοήθεια και γι’ αυτό οι γονείς καλούνται να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό εάν δουν ότι χάνουν τον έλεγχο σε σχέση με την διατροφή του παιδιού.

Με το να ασκήσουν πίεση από μόνοι τους, το πιθανότερο είναι να επιδεινωθεί η κατάσταση.

Σημάνετε τον κώδωνα του κινδύνου:

– Όταν το βάρος του ατόμου είναι κάτω από το ελάχιστο φυσιολογικό για το ύψος και την ηλικία του.
– Το άτομο βιώνει έντονο φόβο και ανησυχία μήπως πάρει βάρος ακόμη και αν είναι αδύνατο. Δεν δέχεται το σώμα του.
– Διακοπή εμμήνου ρύσης για τα κορίτσια. Το θέμα γίνεται ανησυχητικό εάν το κορίτσι έχει αμηνόρροια για τουλάχιστον τρεις μήνες.
– Κυκλοθυμική συμπεριφορά. Συμπτώματα κατάθλιψης, θυμού, έλλειψη διάθεσης. Θυμώνει όταν του μιλούν για την διατροφή του και επιδιώκει να τρώει μόνος ή μόνη. Ασχολείται συνεχώς με τις θερμίδες κάθε γεύματος, αποκτά εμμονή με διάφορες μεθόδους έλλειψης βάρους. Γενικότερα, όλη η προσοχή στρέφεται γύρω από το βάρος του σώματος.

Οι συζητήσεις βοηθούν στην ψυχολογία του εφήβου. Δείξτε ενδιαφέρον και περισσότερη προσοχή. Ένα group therapy ή μια επίσκεψη σε ψυχολόγο είναι ένα μικρό βήμα για σας μεγάλο όμως για τη λύση του προβλήματος. Ξεφύγετε από στρεσογόνες καταστάσεις.

Πνοή αισιοδοξίας για τα παιδιά που έχουν περιέλθει σε αυτή την κατάσταση είναι η αγάπη και η φροντίδα. Συμβουλέψτε τους να αγαπήσουν τον εαυτό τους. Να κοιταχθούν στον καθρέπτη, να αγκαλιάσουν το σώμα τους και να πουν: «Αγαπώ τον εαυτό μου με τις ατέλειές του και τα πλεονεκτήματά του». Αισιοδοξία και ψηλά το κεφάλι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης