«Δεν υπάρχουν «κακά», «καλά» ή «φιλικά» διαζύγια, όταν εμπλέκονται παιδιά». Σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να καταλήγει σχετική έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

Η ανάλυση των στοιχείων, από περίπου 1000 οικογένειες, έδειξε ότι τα παιδιά υποφέρουν όταν ο γάμος των γονιών τους διαλύεται ανεξαρτήτως του αν οι γονείς χωρίζουν φιλικά και πολιτισμένα ή όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ειδικοί ξεχώρισαν τρεις τύπους οικογενειών. Εκείνες όπου οι γονείς, παρότι χωρισμένοι, συνεργάζονταν, μοιράζονταν τις οικογενειακές ευθύνες και δεν τσακώνονταν, τις οικογένειες όπου οι γονείς εξακολουθούσαν να μοιράζονται τις οικογενειακές ευθύνες χωρίς όμως να έρχονται σε επαφή και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι ερευνητές μίλησαν με τους γονείς όταν τα παιδιά ήταν έφηβοι και με τα παιδιά όταν ήταν ενήλικοι. Διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι των «φιλικών» διαζυγίων είχαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Ωστόσο, δεν είχαν διαφορά από εκείνα σε ό,τι αφορά την αυτοεκτίμηση, την ικανοποίηση από τη ζωή και τους πειραματισμούς με τα τσιγάρα, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Επίσης, οι βαθμοί τους ήταν χειρότεροι από εκείνους των παιδιών, των οποίων οι γονείς δεν μιλούσαν μεταξύ τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους αντικρούουν την διαδεδομένη άποψη ότι είναι δυνατό να υπάρχει «φιλικό» διαζύγιο που θα αφήσει αλώβητα τα παιδιά και τους γονείς.

Υποστηρίζουν, ότι αυτή η άποψη μάλλον έχει διαδοθεί κυρίως επειδή οι άνθρωποι επιθυμούν να την πιστέψουν.

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης