Η χρονική περίοδος που ξεκίνησε η εγκυμοσύνη μιας γυναίκας αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργίας στα παιδιά. Έρευνα Φινλανδών επιστημόνων αποκαλύπτει ότι παιδιά που γεννήθηκαν Οκτώβριο και Νοέμβριο είναι θετικά σε τεστ για αλλεργίες σε διπλάσιο ποσοστό από τα παιδιά που γεννήθηκαν Ιούνιο και Ιούλιο.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 5.920 παιδά που γεννήθηκαν μεταξύ του 2001 και 2006 στη Φινλανδία και υπέβαλαν σε δερματικές εξετάσεις για αλλεργία τα 961  από αυτά. Η ευαισθησία στην αλλεργία μεταξύ των μωρών του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ήταν ιδιαίτερα ισχυρή για το γάλα και τα αυγά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιθανή αιτία, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι τα μωρά του Οκτωβρίου, Νοεμβρίου είχαν εκτεθεί σε υψηλές συγκεντρώσεις γύρης σημύδας και ράμνου, ενώ το έμβρυο βρισκόταν σε σημαντικό στάδιο ανάπτυξης, την 11η εβδομάδα. Η περίοδος με τα υψηλότερα επίπεδα γύρης για τα συγκεκριμένα δέντρα είναι τον Απρίλιο και Μάιο.

Η περίοδος με τα χαμηλότερα επίπεδα γύρης ήταν τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο, εξηγεί και την αιτία που τα παιδιά που γεννιούνται τον Ιούνιο και Ιούλιο έχουν τη χαμηλότερη ευαισθησία σε αλλεργίες. Η έκθεση σε ισχυρά αλλεργιογόνα στην ενδομήτριο ζωή σε μια σημαντική αρχική φάση της εγκυμοσύνης, μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού, αν και ο τρόπος που συμβαίνει δεν είναι σαφής, αναφέρουν οι ερευνητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης