Οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση των κουταλιών για τη χορήγηση φαρμάκων στα παιδιά τους, διότι αυτά διαφέρουν σε μέγεθος, γεγονός που ευθύνεται πολλές φορές για υπο- και υπερ-δοσολογίες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «International Journal of Clinical Practice».

Έλληνες ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιοχημικών Επιστημών «Άλφα», συνεργαζόμενοι με Αμερικανούς συναδέλφους τους, μελέτησαν πάνω από 70 κουτάλια σε 25 σπίτια και διαπίστωσαν ότι το μεγαλύτερο ήταν τριπλάσιο σε μέγεθος από το μικρότερο. Επίσης παρατήρησαν ότι, όταν οι γονείς ερωτήθηκαν για την χρήση 5ml φαρμάκου στο κουτάλι, τελικά η ποσότητα που έβαλαν διέφερε σημαντικά. Μόνον ένας γονιός κατάφερε να δώσει στο παιδί του τη σωστή δόση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την αποφυγή της διαφοράς δοσολογίας, οι ερευνητές τονίζουν ότι κρίνεται απαραίτητη η χρήση των ειδικών συριγγών.

Ο καθηγητής Ματθαίος Φαλάγκας, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, εξηγεί ότι «ο γονιός που χρησιμοποιεί το κουτάλι για δώσει κάποιο φάρμακο στο παιδί μπορεί να του χορηγεί έως και τριπλάσια ποσότητα από την ενδεδειγμένη. Στα περισσότερα σπίτια που επιλέξαμε, υπήρχαν από ένα έως τρία διαφορετικού μεγέθους κουτάλια, αν και σε δύο νοικοκυρές καταγράφηκαν έξι διαφορετικά κουτάλια». Άρα, λοιπόν, δεν είναι περίεργο που παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Αντιθέτως, οι ιατρικές σύριγγες χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για τα παιδικά φάρμακα, ειδικά στην περίπτωση της ιβουπροφαίνης και της παρακεταμόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: health.in.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης