Οι γυναίκες που καπνίζουν στην εγκυμοσύνη κινδυνεύουν να αποκτήσουν υπερκινητικά παιδιά με δυσκολία συγκέντρωσης, σύμφωνα με μεγάλη βρετανική έρευνα. Αν και προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν σημαντικό κίνδυνο για αγόρια σχολικής ηλικίας, είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται σχέση μεταξύ καπνίσματος της εγκύου και προβλημάτων σε αγόρια και κορίτσια, ακόμα και στην ηλικία των 3 ετών.

Η Dr. Kate Pickett, του Πανεπιστημίου του Γιορκ, εξέτασε τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη και προβλημάτων συμπεριφοράς και προσοχής σε περισσότερα από 13.000 τρίχρονα αγόρια και κορίτσια. Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο των γονιών, την εθνικότητα, τις οικονομικές δυσκολίες, το κάπνισμα της μητέρας, την κατανάλωση ποτών και τη χρήση ουσιών. Οι μητέρες ρωτήθηκαν σχετικά με τα παιδιά τους ώστε να αξιολογηθούν προβλήματα συμπεριφοράς και υπερκινητικότητας-έλλειψη συγκέντρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, σχεδόν το 10% των γυναικών ανέφερε ότι κάπνιζε πολύ (περισσότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα) σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ποσοστό 12,5% κάπνιζε λιγότερα από 10 τσιγάρα, ενώ το 12,4% προσπάθησε να διακόψει το κάπνισμα, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό «Journal of Epidemiology and Community Health.»

Όπως έδειξε η έρευνα, ο κίνδυνος προβλημάτων συμπεριφοράς και προσοχής αύξανε, σε ευθυγράμμιση με το κάπνισμα της εγκύου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επιπλέον ότι η επίδραση του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη ήταν διαφορετική σε αγόρια και κορίτσια. Τα αγόρια που είχαν εκτεθεί στον καπνό ως έμβρυα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς και συγκέντρωσης, ενώ τα κορίτσια είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μόνο προβλήματα συμπεριφοράς.

Τα κορίτσια των οποίων οι μητέρες διέκοψαν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφάνιζαν χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς σε σχέση με κορίτσια των οποίων οι μητέρες δεν κάπνισαν ποτέ, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η ικανότητα της μητέρας να διακόψει το κάπνισμα μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί χαρακτηριστικό συγκρατημένης και εύκολης προσωπικότητας, την οποία κληρονομούν οι κόρες. Το κάπνισμα σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο για αγόρια και κορίτσια, σύμφωνα με τα στοιχεία. Γενικά, ο πιο σημαντικός παράγοντας φαίνεται πως είναι το συνεχές κάπνισμα στην εγκυμοσύνη παρά η ποσότητα τσιγάρων, δήλωσε ο Pickett.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξήγησε ο Pickett , όσες γυναίκες συνέχιζαν να καπνίζουν στην εγκυμοσύνη αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο να γεννήσουν αγόρι με προβλήματα συμπεριφοράς σε σχέση με όσες κάπνιζαν λιγότερο. Σχετικά με τα προβλήματα συμπεριφοράς στα κορίτσια, το συνεχές κάπνισμα φάνηκε να έχει μεγαλύτερη επίπτωση από την ποσότητα. Παρομοίως, στα παιδιά με υπερκινητικότητα και το πολύ και το λίγο κάπνισμα οδηγούσαν σε παρόμοια αυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης