Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι ο τρόπος με τον οποίο θα έρθει στη ζωή ένα μωρό μπορεί να επηρεάσει την μετέπειτα πορεία του. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι τοκετού, που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι. Για αυτό ίσως να αρχίσετε να σκέφτεστε ότι δεν χρειάζεται να πάτε να γεννήσετε στο μαιευτήριο, αλλά μπορείτε να το κάνετε στο σπίτι σας ή και σε ειδικές πισίνες-μπανιέρες.

Ο τοκετός στο σπίτι, γίνεται πάντα με την παρουσία μαίας και του μαιευτήρα που παρακολουθεί την εγκυμονούσα. Προσφέρει ασφάλεια, καθώς γίνεται σε ένα προσιτό χώρο για τη γυναίκα. Βασικές προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί σε σπίτι είναι η γυναίκα να είναι υγιής, να μην είναι η κύηση από εξωσωματική γονιμοποίηση, η προβολή να είναι κεφαλική, το σπίτι να πληροί τους στοιχειώδες κανόνες υγιεινής και να υπάρχει σε απόσταση το πολύ μίας ώρας νοσοκομείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τοκετός στο νερό, γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένες πισίνες του μαιευτηρίου ή ειδικευμένων κέντρων για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Είναι πολύ ευεργετικό για το μωρό καθώς θεωρείται πιο ήπια η μετάβασή του από υγρό στοιχείο σε υγρό. Ακόμα και η μητέρα κατά τη διάρκεια του τοκετού χαλαρώνει και δίνει ευκολία στην αλλαγή των στάσεων. Διευκολύνει στις αναπνοές που πρέπει να παίρνει η επίτοκος και μπορεί και διαχειρίζεται καλύτερα τους πόνους.

Για τις εναλλακτικές μεθόδους τοκετού μπορείτε να απευθυνθείτε στο μη κερδοσκοπικό σύλλογο «Ευτοκία» και στο Κέντρο Φυσικού Τοκετού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης