Από την πρώτη στιγμή της εγκυμοσύνης αρχίζουμε και ξεφυλλίζουμε περιοδικά με κούνιες και χαρωπά κρεβατάκια για να δεχτούν στην πουπουλένια αγκαλιά τους το μωράκι μας.
 
Βέβαια ο ύπνος δεν έρχεται στα βλέφαρα μας, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό. Το μόνιμο άγχος μας είναι ο γλυκός ύπνος του μωρού μας. Υπάρχει τρόπος για να τον κάνουμε πιο ασφαλή;
 
Έται για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε και οι δύο ήρεμα, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το περιβάλλον του παιδιού μας είναι απόλυτα ασφαλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικά τις πρώτες μέρες (και νύχτες) ο ύπνος έχει γίνει για μας άγνωστη… λέξη, αφού κάθε δεκάλεπτο σηκωνόμαστε από το κρεβάτι για να ελέγξουμε την αναπνοή του μωρού μας και πεταγόμαστε πάνω σαν να μας έχει χτυπήσει ηλεκτρικό ρεύμα (ας είναι 3 τα ξημερώματα) με τον παραμικρό ήχο που ακούμε μέσα από τη βρεφική κούνια. Επειδή όλοι μας έχουμε ακούσει πολλά και τρομακτικά για το «σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου», καιρός να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα.
 
Το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου είναι ο ξαφνικός θάνατος ενός βρέφους, μικρότερου του ενός έτους, που παραμένει ανεξήγητος, χωρίς δηλαδή ιατρική αιτία τόσο από το ιστορικό του μωρού όσο και από εξετάσεις που ακολουθούν. Οι ερευνητές πάντως υποστηρίζουν ότι τα μωρά με το συγκεκριμένο σύνδρομο φαίνονται υγιή, αλλά στην πραγματικότητα ίσως να έχουν κάποια βαθύτερη ανωμαλία που τα οδηγεί στον ξαφνικό θάνατο.


 
Σημαντικό ρόλο – αν όχι τον πρωτεύοντα – στον ύπνο του μωρού κατέχει το κρεβατάκι που θα διαλέξουμε για να ταξιδεύει στη χώρα του ονείρου το μικρό μας.
 
Η κούνια του μωρού πρέπει να είναι απόλυτα ασφαλής. Αρχικά, το στρωματάκι του πρέπει να είναι σκληρό. Δεν πρέπει να το ξαπλώνετε επάνω σε μαξιλάρια ή πορώδεις επιφάνειες, γιατί υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας.


 
Η κούνια θα πρέπει να πληροί όλα τα απαραίτητα πρότυπα ασφαλείας: το κενό ανάμεσα στα κάγκελα δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 5,5 εκατοστά, ώστε το μωρό να μην μπορεί να περάσει το κεφάλι του μέσα από αυτά και να παγιδευτεί. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν πασσαλάκια που να προεξέχουν στις γωνίες της κούνιας, γιατί μπορεί να πιαστεί σε αυτά κάποιο ρούχο και να
πνίξει το μωρό.
 
Η κούνια δε θα πρέπει να τοποθετείται δίπλα σε παράθυρα με περσίδες ή κουρτίνες με κορδέλες. Πολλοί γονείς αισθάνονται πιο σίγουροι όταν το μωρό κοιμάται στο κρεβάτι μαζί τους. Ωστόσο, πολλά μωρά έχουν πεθάνει από ασφυξία στο κρεβάτι των γονιών τους και οπότε δεν το συνιστούμε σας λύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 
 
Ακόμη το σωστό είναι να βάζουμε το μωρό να κοιμάται ανάσκελα. Η θέση αυτή είναι η πιο ασφαλής για όλα τα μωρά. Όταν το μωρό θα έχει τη σωματική δύναμη να γυρίσει μόνο του, τότε οι πιθανότητες Αιφνίδιου Θανάτου μειώνονται σε μεγάλο βαθμό.
 
Πολλοί γονείς ανησυχούν πως τα μωρά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πνιγούν όταν βρίσκονται ανάσκελα. Αυτό όμως δεν αληθεύει. Υπάρχει επίσης η ανησυχία ότι τοποθετώντας το ανάσκελα, μπορεί να γίνει πιο επίπεδο το πίσω μέρος το κεφαλιού του, το οποίο δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί πλήρως.
 
Κάτι τέτοιο όμως σπάνια προκαλεί προβλήματα στην εξέλιξη ενός μωρού και συνήθως αλλάζει με τη μετάβαση από τη βρεφική στη νηπιακή ηλικία. Ωστόσο, για να νιώσετε μεγαλύτερη σιγουριά, βάζετε το μωρό να παίζει αρκετές ώρες μπρούμυτα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 
 
Είναι προτιμότερο να βάζετε το μωρό για ύπνο με μία ζεστή φορμίτσα, παρά να το σκεπάζετε με κουβέρτα. Έτσι δε θα διατρέχει κίνδυνο να πνιγεί. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κουβέρτα, τότε θα πρέπει να την προσαρμόσετε πολύ σφιχτά κάτω από το στρωματάκι και να αφήσετε αρκετή απόσταση από το κεφαλάκι του μωρού.
 
Το πρώτο κρεβατάκι του μωρού σας πρέπει να έχει προστατευτικά κυκλειδώματα ώστε να μην κινδυνεύει από απότομες κινήσεις.

 
 
Μπορείτε να ομορφύνετε το περιβάλλον που θα φιλοξενήσει το μωράκι σας, μην το παρακάνετε με μαξιλάρια, λούτρινα και ζωάκια. Αφήστε στο καμάρι σας χώρο για να αναπνεύσει.
 
Μην ξεχνάτε ότι η κατάλληλη κούνια εξασφαλίζει έναν ευχάριστο ύπνο για το μωρό σας, αλλά και για… εσάς. Όνειρα γλυκά, λοιπόν, και ασφαλή!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης