Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε μαζί με το παιδί σας;

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015, 08:16
Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε μαζί με το παιδί σας;
Πρέπει οι γονείς να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με το μωρό τους; Αυτό το ερώτημα επανέρχεται στο προσκήνιο στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας μιας έρευνας που δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα βρέφη πέφτουν θύματα ακούσιας ασφυξίας ή στραγγαλισμού στον ύπνο τους.

Τα μωρά που χάνουν τη ζωή τους από ασφυξία ή στραγγαλισμό έως τον πρώτο τους χρόνο έχουν τετραπλασιαστεί το διάστημα 1984-2004, όπως προκύπτει από την ανάλυση των πιστοποιητικών θανάτου. Αν και τέτοιες τραγωδίες εξακολουθούν να συμβαίνουν σπάνια και η έρευνα δεν εξετάζει τους λόγους αυτής της αύξησης, το φαινόμενο συμπίπτει με το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι γονείς μοιράζονται το κρεβάτι τους με τα μωρά τους.

Ένα βρέφος δεν είναι σε θέση να αντιδράσει όταν ο πατέρας ή η μητέρα γυρίζουν στον ύπνο τους και το πλακώνουν, όταν ένα μαξιλάρι πέφτει στο πρόσωπό του ή όταν τυλιχτεί το σεντόνι γύρω από τον λαιμό του. «Το μήνυμα για τους γονείς είναι ότι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης μιας τέτοιας τραγωδίας είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος ύπνου για το μωρό», δηλώνει η Κάρι Σάριπο- Μεντόζα, επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης στην Ατλάντα.

Η Σάριπο- Μεντόζα και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν, σύμφωνα με τα Νέα, ότι τα κρούσματα ακούσιας ασφυξίας ή ακούσιου στραγγαλισμού αυξήθηκαν από 2,8 σε 12,5 για κάθε 100.000 παιδιά μέσα σε είκοσι χρόνια. Το 1984 είχαν καταγραφεί 103 θάνατοι, ενώ το 2004 ο αριθμός τους είχε εκτοξευθεί στους 513.

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015, 08:19