Γιορτή της Mητέρας: Τι είναι και πότε γιορτάζεται;

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Μαΐου 2016, 08:22
Γιορτή της Mητέρας: Τι είναι και πότε γιορτάζεται;
Η Γιορτή της Μητέρας ή Ημέρα της Μητέρας είναι κινητή εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.

Η Γιορτή της Μητέρας στην Αρχαιότητα

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη (Γαία), σύζυγος του Ουρανού, είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδελφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι Αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και η θεά της γης και της γονιμότητας.

Στο πέρασμα του χρόνου

Η Γιορτή της Μητέρας προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα «Mother's Friendships Day» και συναντήσεις με το όνομα «Mother's Day Meetings», κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.

Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν «Peace and Motherhood», με σκοπό τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.

Πηγή: govastileto.gr

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Μαΐου 2016, 08:28