Οι οξείες γαστρεντερίτιδες στα παιδιά

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011, 12:30
Οι οξείες γαστρεντερίτιδες στα παιδιά
Οι οξείες γαστρεντερίτιδες μπορεί να ταλαιπωρήσουν αρκετά και τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά.

Ελαφριά μορφή γαστρεντερίτιδας: εμφανίζεται με 1-5 εμετούς και 3-6 διαρροϊκές κενώσεις, που μπορεί να συνοδεύονται κατά διαστήματα από ήπιους πόνους στην κοιλιά και χαμηλό έως καθόλου πυρετό.

Βαριά γαστρεντερίτιδα: χρήζει άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, είναι εκείνη που εμφανίζεται με ακατάσχετους εμετούς και απανωτές διάρροιες, που ενδέχεται να περιέχουν αίμα, και πολλές φορές υψηλό πυρετό.

Το σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι η αφυδάτωση, που προέρχεται από την αυξημένη απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών.

Περισσότερο κινδυνεύουν τα νεογέννητα και τα βρέφη, γι' αυτό στην περίπτωση που παρουσιάσουν γαστρεντερίτιδα, πρέπει οι γονείς να απευθύνονται αμέσως σε παιδίατρο ή στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Επίσης, άμεση επικοινωνία με νοσοκομείο ή παιδίατρο πρέπει να γίνει στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι βαριά (πολλοί εμετοί, διάρροιες και υψηλός πυρετός).

Αντιμετώπιση

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να δοθεί στο παιδί που κάνει εμετούς τίποτε από το στόμα, για τουλάχιστον 3-4 ώρες από τον τελευταίο εμετό, ούτε και νερό.

Μετά την πάροδο των 3-4 ωρών από τον τελευταίο εμετό και εφόσον δεν έχει κάνει άλλους, μπορείτε να αρχίσετε να του δίνετε σταδιακά με το κουταλάκι, κάθε πέντε λεπτά μετρημένα με το ρολόι, νερό ή πιο καλά ηλεκτρολυτικό διάλυμα, αν βέβαια έχετε, μέχρις ότου βρείτε τον παιδίατρό σας στο τηλέφωνο.

Η επικοινωνία με τον παιδίατρο σας είναι απαραίτητη, ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού σας.

Όσο υπάρχει αφυδάτωση, το παιδί διψάει και διαμαρτύρεται συνεχώς για να πιει νερό. Εσείς δεν πρέπει να υποκύψετε στα παρακάλια για νερό τις πρώτες 3-4 ώρες, αλλά ούτε και αργότερα για μεγαλύτερες από ένα κουταλάκι ποσότητες κάθε πέντε λεπτά.

Έπειτα από 12-24 ώρες χορήγησης του ηλεκτρολυτικού διαλύματος, πρέπει να επιχειρείται σίτιση με κάποιες τροφές.

Βέβαια, το είδος των τροφών εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσου. Για το παιδί που οι διαρροϊκές κενώσεις δεν είναι περισσότερες από μία έως τρεις μέσα στο πρώτο 24ωρο, μετά τις 12 πρώτες ώρες από την έναρξη της νόσου, η επανασίτιση μπορεί να επιταχυνθεί στη συνηθισμένη του διατροφή ύστερα από 24 ώρες.

Αντίθετα, ένα παιδί με διάρροια για 2-5 ημέρες και μέτρια αφυδάτωση, θα μπει στην κανονική του διατροφή έπειτα από 2 έως 3 ημέρες.

Οι παραπάνω συμβουλές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον παιδίατρο σας, με το οποίο πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως.

Πηγή: iatronet

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011, 12:30