Εάν είστε νέοι γονείς, είναι δεδομένο ότι την πρώτη φορά που θα επιχειρήσετε να κάνετε μπάνιο το παιδάκι σας θα τρομάξετε λιγάκι. Το να κρατάτε ένα βρεγμένο και σαπουνισμένο πλασματάκι που κουνιέται ασταμάτητα χρειάζεται εξάσκηση και υπομονή. Διατηρήστε, λοιπόν, την ψυχραιμία σας και ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ασφάλεια στο μπάνιο

• Μην αφήνετε ποτέ το μωρό σας από τα μάτια σας, ούτε για δευτερόλεπτο. Αν χτυπήσει το κουδούνι ή το τηλέφωνο και θεωρείτε ότι πρέπει να απαντήσετε, τυλίξτε το μωρό σας σε μια πετσέτα και πάρτε το μαζί σας.
• Μη βάζετε ποτέ το μωρό σας σε μια μπανιέρα, όσο τρέχει ακόμη το νερό. Η θερμοκρασία μπορεί να αλλάξει απότομα ή η μπανιέρα μπορεί να γεμίσει πιο πολύ από όσο θέλετε.
• Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του νερού στους 33-39 βαθμούς Κελσίου. Ένα παιδί μπορεί να υποστεί εγκαύματα τρίτου βαθμού σε λιγότερο από ένα λεπτό στους 60 βαθμούς Κελσίου.
• Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας μόνο του. Ναι, είναι τόσο σημαντικό που το αναφέρουμε δύο φορές. Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερα από 2,5 εκατοστά νερού και σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα.

Πώς να κάνετε μπάνιο το μωρό σας.

1. Τοποθετήστε όλα τα απαραίτητα πράγματα για το μπάνιο κοντά σας, καθώς και μια πετσέτα, μια καθαρή πάνα και ρούχα.
2. Γεμίστε την μπανιέρα με περίπου 5-7 εκατοστά νερό, το οποίο πρέπει να είναι ζεστό, όχι καυτό (περίπου στους 33-39°C).
3. Φέρτε το παιδί σας στο δωμάτιο όπου θα το κάνετε μπάνιο και βγάλτε του όλα τα ρούχα. Συμβουλή: Αν το μωρό σας κλαίει κατά τη διάρκεια του μπάνιου, στην αρχή μην του βγάλετε την πάνα. Αυτό μπορεί να του δώσει μια αίσθηση ασφάλειας μέσα στο νερό.
4. Βουτήξτε πρώτα τα πόδια του μωρού σας στο νερό, χρησιμοποιώντας το ένα χέρι για να υποστηρίζετε τον λαιμό και το κεφαλάκι του. Να το βρέχετε τακτικά με νερό, καθώς το κάνετε μπάνιο, ώστε να μην κρυώνει το κορμάκι του.
5. Χρησιμοποιήστε απαλό σαμπουάν και όχι σε μεγάλη ποσότητα (θα προκαλέσει ξηροδερμία). Πλύνετε το κεφαλάκι του με ένα βρεγμένο σαπουνισμένο πανί. Χρησιμοποιήστε αποστειρωμένο βαμβάκι (χωρίς σαπούνι), για να καθαρίσετε τα μάτια και το πρόσωπό του. Αν υπάρχει βλέννα στα μάτια ή τη μύτη του, βρέξτε το σημείο αρκετές φορές για να μαλακώσει πριν την αφαιρέσετε. Όσο για τα γεννητικά όργανα του μωρού σας, πρέπει να καθαρίζονται συχνά.
6. Ξεπλύνετε το παιδί σας με αρκετό νερό και στεγνώστε το με μια καθαρή πετσέτα. Μετά, βγάλτε το από την μπανιέρα υποστηρίζοντας με το ένα χέρι τον λαιμό και το κεφάλι του, ενώ με το άλλο να το κρατάτε από τον ποπό του και τα δάχτυλά σας να είναι γύρω από το μηρό του (τα μωρά γλιστράνε όταν είναι βρεγμένα).
7. Τυλίξτε το μωρό σας με ένα ζεστό μπουρνούζι και σκουπίστε το (αν το δέρμα του ξεφλουδίζει ακόμη από τη γέννα, μπορείτε να απλώστε μια παιδική λοσιόν για μετά το μπάνιο, αλλά συνήθως πρόκειται για νεκρά κύτταρα που θα έπεφταν έτσι και αλλιώς και όχι για ξηροδερμία). Μετά, βάλτε του την πάνα, ντύστε το και δώστε του ένα φιλάκι στο κεφαλάκι του που μοσχομυρίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή:mybabysworld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης