«Μαμά νιώθω την κοιλίτσα μου να με πονάει». Τι ανησυχία κι αυτή ότι μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα με το στομάχι της. Μέχρι υπέρηχο ήθελα να την βάλω να κάνει… Υπερβολική όπως η μαμά μου.

Είχαν περάσει πέντε μέρες και κάθε μέρα παραπονιόταν για ένα απροσδιόριστο πόνο το μωράκι μου. Με τις χρυσές τις κοτσίδες και τα χρωματιστά κορδελάκια. Αχ, είχε ψηλώσει υπερβολικά από την άνοιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τι σου είναι η νέα γενιά», έλεγε η γιαγιά, «στο Θεό θα φτάσει; Αυτή είναι μόνο 13 ετών!»
«Έχει πάρει από τη μητέρα της», καμάρωνε ο μπαμπάς μου. Βλέπετε στο 1,68 του οι 10 επιπλέον πόντοι μου έμοιαζαν με γιγαντισμό.

Και η μικρούλα μου, το «ντοματάκι» μου, όπως την αποκαλούσα, ήδη άγγιζε το 1,73. Αλλά στα μάτια μου ήταν ακόμη τοσοδούλα.

«Μαμά, θα μου δώσει λίγο σημασία; Πεθαίνω. Τώρα με πονάει το στήθος μου». Το στήθος της. Δυο μικρά στητά λεμονάκια που είχαν ξεφυτρώσει απότομα, όπως μικρή που προσποιούνταν ότι φοράει σουτιέν. Να που ήρθε ο καιρός να το φορέσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα της πριγκίπισσάς μου που έμπαινε στην προεφηβική ηλικία δεν με είχαν πονηρέψει για την «κάθοδο των Μυρίων»… την έμμηνον ρύση.
Τα βασικά τα είχαμε πει στη ηλικία των εφτά. Ήξερε δηλαδή ότι κάθε 28 ημέρες οι γυναίκες έχουν «περίοδο». Είναι η χρονική περίοδος όπου «πέφτει το αυγό», δηλαδή πιο επιστημονικά, στο μέσον περίπου του κύκλου σημειώνεται η ωοθυλακιορρηξία οπότε και απελευθερώνεται ένα ώριμο ωάριο έτοιμο προς γονιμοποίηση.

Εγώ νόμιζα ότι ακόμη είχα να κάνω με ένα κοριτσάκι που θα μου ζητούσε την νέα Barbie γοργόνα. Καμάρωνα για το μωράκι μου, εκείνες τις ημέρες είχε την παράσταση μπαλέτου. Ίσως γι’ αυτό να είχα ανησυχήσει λίγο περισσότερο με τον «πονόκοιλό» της.

Είμαστε την πρώτη σειρά του αμφιθεάτρου της σχολής μπαλέτου. Σήμερα είναι πανέμορφο το κοριτσάκι μου. Με πιασμένα τα μαλλιά σε κότσο σινιέ και τη ροζ τούλινη στολή της. «Ροζ κουφέτο» έτοιμο να χορέψει. Λόγο ύψους ξεχώριζε υπερβολικά από τα άλλα κοριτσάκια της ηλικίας της.

Στο μέσο της παράστασης και ενώ πηδάει στον αέρα και κάνει διπλή πιρουέτα παρατηρώ ότι έχει λερωθεί η στολή της. Να, πάλι ξανά έρχεται στο κέντρο της σκηνής και ο κόκκινος λεκές έχει απλωθεί.

Η κόρη μου είναι αμήχανη. Άλλη μια χορευτική φιγούρα και τρέχει να κρυφτεί στα παρασκήνια. Εγώ τρέχω μαζί της παράλληλα.

«Μαμά τι έχω;» και το κλάμα γοερό. «Καταστράφηκε το χορευτικό μου ντεμπούτο!» Είναι κόκκινο, είναι αίμα, είναι γυναικεία φύση!

Τώρα ξέρω. Το κοριτσάκι μου είχε γίνει γυναίκα. Την αγκάλιασα τρυφερά και της είπα πάλι την ιστορία με το «αυγό».

Ξεκινούσε για το «ντοματάκι» μου η «εμμηναρχή» όπως λέγεται η πρώτη περίοδος στην ηλικία 10-14 ετών. Μέχρι την ηλικία των 45-50 ετών (εμμηνόπαυση) θα βιώνει κάθε μήνα περίπου την έμμηνο ρύση, αυτό που κοινώς λέγεται περίοδος και δεν είναι τίποτα άλλο από την απόπτωση της λειτουργικής στοιβάδας του ενδομητρίου (εσωτερικός χιτώνας της μήτρας) που συνοδεύεται από αιμορραγία. Η έμμηνος ρύση σηματοδοτεί την «γέννηση» μιας γυναίκας!

Η πρώτη ημέρα της εμμηνορρυσίας ορίζεται ως η πρώτη ημέρα του κύκλου και η ημέρα αμέσως πριν την επόμενη έμμηνο ρύση ορίζεται ως η τελευταία. Ο κύκλος μπορεί να διαρκεί από 21 ως 40 ημέρες με μέση διάρκεια τις 28 ημέρες, ενώ η ίδια η έμμηνος ρύση μπορεί να διαρκεί από 1 ως 8 ημέρες με μέση διάρκεια τις 4 ως 5 ημέρες.

Αγαπημένες μου μητέρες, μιλήστε ανοιχτά για την έμμηνον ρύση στα κοριτσάκια σας. Πρέπει να είναι πάντα προετοιμασμένα και να γνωρίζουν. Δεν πρέπει να υπάρχει ταμπού σε αυτό το θέμα.

Συζητήστε για τις αλλαγές στο σώμα του παιδιού, όπως το στήθος, τη λεκάνη και τα συμπτώματα που συνοδεύουν την περίοδο (ένα βύθιο πόνο ή τράβηγμα στη μια πλευρά της κατώτερης κοιλιακής χώρας ή στην οσφύ αντίστοιχα προς την πλευρά της ωοθήκης που επιτελείται η ωορρηξία).

Το κοριτσάκι σας μεγαλώνει… μεγαλώστε κι εσείς μαζί του στο κόκκινο!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης