Τα περισσότερα παιδιά περνούν στάδια προσαρμογής στην διατροφή τους, καθώς μεγαλώνουν. Κάποια παιδιά δεν τρώνε ψάρι, άλλα σιχαίνονται τα λαχανικά, αμέτρητα παιδιά δεν πίνουν γάλα, ενώ υπάρχουν παιδιά που θέλουν να τρέφονται μόνο με μακαρόνια ή πατάτες τηγανιτές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι παραξενιές αυτές ξεπερνιούνται με τα χρόνια και μάλιστα τα παιδιά φτάνουν κάποτε να αποζητούν αυτό που ως μικρά μισούσαν. Μέχρι τότε, όμως, οι γονείς έχουν απηυδήσει.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να δεχτεί καλύτερα τις τροφές και μερικές έξυπνες λύσεις στις πιο κοινές ιδιοτροπίες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόβλημα: Ένα μόνο φαγητό

Δεν έχει κανένα πρόβλημα να τρέφεται μόνο με μακαρόνια ή πατάτες. Όταν στο πιάτο του βρεθούν φρούτα ή λαχανικά, αυτά συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια. Πόσο θα διαρκέσει αυτό και πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Λύση: Μην το πολεμάτε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μην κάνετε το γεύμα του πεδίο μάχης. Συνεχίστε να του προσφέρετε ποικιλία στα φαγητά του, με υγιεινές εναλλακτικές, και προσπαθήστε να συνδυάζετε τις τροφές που προτιμά με άλλες, ωφέλιμες για την υγεία του, μέσα από έξυπνες συνταγές. Αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας δεν λαμβάνει αρκετές βιταμίνες, ρωτήστε τον παιδίατρό σας αν μπορείτε να του δώσετε κάποιο συμπλήρωμα σε μορφή χαπιού.

Πρόβλημα: Δεν τρώει λαχανικά

Είναι σύνηθες για πολλά παιδιά να μην τρώνε λαχανικά και αυτό γιατί τα λαχανικά έχουν έντονη γεύση και μυρωδιά, ειδικά όταν μαγειρεύονται. Θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή μέχρι να εντάξετε ένα νέο λαχανικό στην διατροφή του παιδιού σας.

Λύση: Δώστε του εναλλακτικές

Πολλά παιδιά αρχίζουν να συμπαθούν τα λαχανικά όταν τα φέρνουν σε επαφή μαζί τους. Αν τα πράσινα τους φαίνονται κακόγευστα, προτείνετέ τους κόκκινα ή πορτοκαλί λαχανικά. Ένας ακόμα τρόπος να κάνετε τα παιδιά να αγαπήσουν τα λαχανικά είναι προσφέροντάς τους τα με ντιπς, όπως ντιπς γιαουρτιού ή χούμους.

Πρόβλημα: Προτιμά να τα πίνει παρά να τα τρώει

Αν το παιδί σας είναι εθισμένο στο γάλα ή τους χυμούς είναι πιθανό να πίνει τόσο πολύ από αυτά κατά την διάρκεια της ημέρας που να μην πεινάει την ώρα του γεύματος. Αν και δεν είναι κακό να πίνει γάλα και χυμούς το παιδί, δεν θα πρέπει όμως να παραλείπει τα γεύματά του.

Λύση: Περιορίστε τις υγρές θερμίδες

Για παιδιά από ενός έως 6 ετών, περιορίστε την ποσότητα των χυμών σε 150 με 200γρ. ημερησίως. Ένας καλός τρόπος να μειώσετε τις θερμίδες στους χυμούς είναι νερώνοντάς τους. Ακόμα, μία καλή τακτική είναι σερβίρετε χυμούς ή γάλα την ώρα του φαγητού, οπότε να τους πίνει αντί νερού, αφού θα έχει πρώτα φάει.

Πρόβλημα: Εθισμένο στην ζάχαρη

Δεν είστε σίγουροι πώς έγινε, όμως ξαφνικά η λαχτάρα του παιδιού σας για γλυκά έγινε ανεξέλεγκτη. Θέλει ζάχαρη στα δημητριακά, θέλει γλυκό για σνακ στο σχολείο αλλά και μετά το φαγητό, ζητάει γλυκό κάθε ώρα της ημέρας, ακόμα και ως αντάλλαγμα για να κάνει κάτι.

Λύση: Όλα με μέτρο

Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τιθασεύσετε την ανάγκη του παιδιού σας για γλυκό είναι τα εξής:

-Προσφέρετε για σνακς τροφές με φυσική γλυκιά γεύση (π.χ. γιαούρτι με φρούτα, φέτες μήλου με φυστικοβούτυρο).

-Μην έχετε γλυκά στο σπίτι, γιατί θα βάζετε σε πειρασμό τα παιδιά.

-Μην χρησιμοποιείτε τα γλυκά ως κίνητρο και επιβράβευση.

Πρόβλημα: Τσιμπολόγημα

Πολλά παιδιά συμβαίνει να τσιμπολογούν μικρές ποσότητες φαγητού κατά την διάρκεια της ημέρας, ώστε όταν έρχεται η ώρα του κανονικού γεύματος να μην έχουν όρεξη να φάνε. Όμως οι ειδικοί λένε πως τα παιδιά δεν χρειάζεται να τρώνε περισσότερες από 6 φορές την ημέρα, δηλαδή τρία κύρια γεύματα και δύο ή τρία σνακ.

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης