Μάθετε στο παιδί σας να διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον του για μια δραστηριότητα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015, 15:46
Μάθετε στο παιδί σας να διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον του για μια δραστηριότητα
Πόσες φορές έχετε «πιάσει» το μικρό σας να έχει μόλις παραλάβει ένα καινούργιο παιχνίδι, να το ανοίγει με χαρά, να το επεξεργάζεται για λίγο και πολύ γρήγορα να το αφήνει στην άκρη αδιαφορώντας επιδεικτικά για την ύπαρξή του;

Ακόμα και αν είστε από τους γονείς που το παραπάνω περιστατικό συμβαίνει διαρκώς στο σπίτι σας, μην απογοητεύστε. Υπάρχουν κάποια παιχνίδια αλλά και συγκεκριμένοι μέθοδοι που θα το διδάξουν πώς να επικεντρώνεται σε ένα πράγμα ή σε μια δραστηριότητα.

Ακολουθήστε τα ενδιαφέροντά του.

Βρίσκεστε στη δύσκολη θέση να αντιμετωπίσετε τη δυνατή επιρροή της τηλεόρασης και των videogames, με κάτι περισσότερο ευφάνταστο που θα κατορθώσει να διατηρήσει την προσοχή του. Έχετε ισχυρούς αντιπάλους αλλά μπορείτε να κάνετε μια καλή αρχή: ανακαλύψτε τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας και δώστε τους ερεθίσματα να ασχοληθεί με αυτά, ώστε το ενδιαφέρον του να παραμείνει αμείωτο. Ωστόσο μην του τα δίνετε όλα στο πιάτο. Σημασία έχει να σκεφτεί και να προσπαθήσει να συγκεντρωθούν. Εξασκώντας την εν λόγω ικανότητα μέσω των ενδιαφερόντων του, θα καταφέρει να την εφαρμόσει και σε άλλες δραστηριότητες που μπορεί να μην το ευχαριστούν το ίδιο αλλά απαιτούν την προσοχή του.

Εξάσκηση στην επίλυση προβλημάτων.

Το παιχνίδι ή η δραστηριότητα που επιλέγετε πρέπει να απαιτεί την «επίλυση ενός προβλήματος». Μην φανταστείτε κάτι εξαιρετικά περίπλοκο. Ένα παράδειγμα είναι το παζλ ή η ζωγραφική μιας οικείας εικόνας. Φυσικά θα πρέπει να προσαρμόζετε τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες στην ηλικία του αλλά και στα καινούργια του ενδιαφέροντα, που ενδέχεται να διαφοροποιούνται καθώς μεγαλώνει. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού προτιμήστε να κάνετε στην πράξη κάτι παρά να μιλάτε για αυτό και ρωτάτε το μικρό σας να σας πει την γνώμη του για το πώς θα ξεκινήσετε ή για τον τρόπο που θα κινηθείτε. Έτσι θα ενδυναμώσετε την ικανότητα του μικρού σας να επιλύει προβλήματα, ικανότητα που θα μπορεί να χρησιμοποιεί σε διάφορες στιγμές μεγαλώνοντας.

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015, 15:46