Ουσίες που παράγονται από το ίδιο το σώμα όταν χρησιμοποιεί λίπος για τις καύσεις (αντί για υδατάνθρακες) θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα νέο τρόπο θεραπείας της επιληψίας.

Ερευνητές από το Royal Holloway και το University College London έχουν διεξάγει τα πρώτα σχετικά πειράματα που αφορούν στη θεραπεία με βάση τα λιπαρά οξέα, τα συμπεράσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Neuropharmacology».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H ιδέα για την νέα υπό μελέτη θεραπεία ήρθε από την ειδική διατροφή που ακολουθούν μερικά παιδιά με σοβαρή και ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους. Πρόκειται για μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες που αναγκάζει τον οργανισμό να στραφεί κυρίως στα λιπαρά για να επιτελέσει καύσεις. Αυτός ο τύπος διατροφής έχει δεχθεί κριτική επειδή μπορεί να προκαλέσει από δυσκοιλιότητα έως υπογλυκαιμία και απώλεια οστικού ιστού.

Εντοπίζοντας ωστόσο τα λιπαρά οξέα σ’ αυτού του τύπου την διατροφή, που είναι αποτελεσματικά στον έλεγχο της επιληψίας, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα χάπι που θα μπορούσε να έχει ευεργετική δράση χωρίς τις παραπάνω παρενέργειες.

Οι ερευνητές έχουν ήδη αναγνωρίσει τα λιπαρά οξέα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτόν το σκοπό, ωστόσο η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη και τα συμπεράσματά της αναμένονται στο άμεσο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης