Ο δεκάλογος κατά της σωματικής τιμωρίας

Ο δεκάλογος κατά της σωματικής τιμωρίας
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον με φωνές, φασαρία και βία, μαθαίνουν να ζουν έτσι.

Αναπαραγάγουν στο παιχνίδι τους και στην καθημερινότητά τους τις φωνές και την βία, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιούν τις φωνές και τις «ζαβολιές» για να επικοινωνήσουν με τους γονείς τους.

Αντίθετα, παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον χωρίς πολλές φωνές και «εκρήξεις», γίνονται πολύ πιο ήρεμα και συνεννοήσιμα.

Μπορεί να σας φαίνεται απίστευτο, όμως υπάρχουν φορές που τα παιδιά σας μπορεί να κάνουν «σκανδαλιές» για να υποκινήσουν την «έντονη» αντίδρασή σας, γιατί απλά έτσι έμαθαν να επικοινωνούν μαζί σας.

Για ποιους λόγους δεν πρέπει να ασκούμε βία στα παιδιά

1. Τα παιδιά, όπως και οι μεγάλοι, έχουν δικαίωμα στην προστασία από κάθε μορφή βίας. Η σωματική τιμωρία είναι μια μορφή βίας.
2. Το ξύλο, το χαστούκι, το τράβηγμα αυτιού και γενικά η επιβολή σωματικού πόνου στο παιδί είναι μορφές σωματικής τιμωρίας και πλέον δεν επιτρέπονται και από την ελληνική νομοθεσία (Ν.3500/06, άρθρο 4).
3. Κανένα πρόσωπο που έχει στην ευθύνη του ένα παιδί δεν έχει δικαίωμα να του επιβάλλει σωματική τιμωρία.
4. Οι γονείς έχουν την ευθύνη της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους και οφείλουν να τα μεγαλώνουν χωρίς να χρησιμοποιούν βία σε βάρος τους και να προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους.
5. Η σωματική τιμωρία θίγει την προσωπικότητα του παιδιού.
6. Η σωματική τιμωρία δεν είναι αποτελεσματικό μέσο διαπαιδαγώγησης.
7. Ένα παιδί που μεγαλώνει με ξύλο, μαθαίνει να λύνει τα προβλήματά του με βίαιο τρόπο και είναι πιθανό να ασκήσει βία σε άλλους αργότερα.
8. Η σωματική τιμωρία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μορφές κακοποίησης.
9. O διάλογος και η μη βίαιη διαπαιδαγώγηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαθαίνει ένα παιδί τους κανόνες και τα όρια που χρειάζεται στη ζωή του.
10. Είναι στο χέρι μας να βγάλουμε το ξύλο και τη βία από τη ζωή των παιδιών, ας αρχίσουμε από τον τρόπο που οι ίδιοι τους φερόμαστε!
Θυμηθείτε λοιπόν, πως «Τα χέρια είναι για να φροντίζουν και όχι για να τιμωρούν. Σηκώστε το χέρι σας κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών!».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014, 13:37