Το διαζύγιο μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά και να δημιουργήσει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Γι αυτό και οι γονείς πρέπει να ακολουθήσουν κάποιους χρυσούς κανόνες σχετικά με το πώς θα το πουν στα παιδιά ώστε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνο το διαζύγιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά μην κρύψετε την αλήθεια από το παιδί, ανακοινώστε το και οι δύο μαζί και ενθαρρύνετε τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και φυσικά μην κρύψετε τα δικά σας αισθήματα. Αφήστε τα να ρωτήσουν ότι θέλουν και απαντήστε στις ερωτήσεις τους, πείτε τους την αλήθεια όσο αυτό είναι δυνατόν, πάντα με υπομονή και κατανόηση. Καλό θα είναι να ενημερώσετε τους δασκάλους στο σχολείο για την απόφαση σας. Μην κατηγορείτε ο ένας γονιός τον άλλο μπροστά στα παιδιά, τα παιδιά χρειάζονται να αγαπάνε και τους δυο γονείς.

Μπορείτε να απευθυνθείτε στον ειδικό όταν αυτό είναι χρήσιμο και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει και εσάς αλλά και το παιδί σας. Πολύ σημαντικό είναι να διαβεβαιώστε τα παιδιά ότι το διαζύγιο δεν θα τα επηρεάσει και ότι είναι πρόβλημα των μεγάλων και ότι θα είστε για πάντα οι γονείς τους. Προσπαθήστε να μην επηρεαστεί η καθημερινότητα των παιδιών να διατηρείτε τους ίδιους κανόνες και στα δύο σπίτια. Και να ξέρετε ότι οι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αντιδράσεις για το διαζύγιο, οι οποίες όμως είναι φυσιολογικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και φυσικά να αποφύγετε να στέλνετε μηνύματα διαμέσου των παιδιών σας, να μην υποτιμάτε τον άλλο γονέα μπροστά στα παιδιά. Μην ζητάτε από τα παιδιά να παίρνουν το μέρος σας ή να αγαπάνε περισσότερο εσάς. Και μην βάζετε τα παιδιά στη μέση όταν υπάρχει κάποια αντιπαράθεση σύγκρουση μεταξύ σας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης