Πιο ψηλά τα παιδιά των … πλουσίων

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011, 08:16
Πιο ψηλά τα παιδιά των … πλουσίων

Αφ’ υψηλού φαίνεται πως κοιτάζουν οι οικονομικά εύποροι τους φτωχούς, αφού πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι  ο προσωπικός και ο εθνικός πλούτος φαίνεται να συσχετίζονται με το ύψος των ανθρώπων. Σε γενικές γραμμές, οι ψηλότεροι (και οι χώρες με τους ψηλότερους κατοίκους) είναι πιο πλούσιοι. Οι πιο ψηλοί τείνουν να είναι πιο πετυχημένοι οικονομικά και με τη σειρά τους γεννάνε ψηλότερα παιδιά.

Η νέα έρευνα πρόκειται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες  με μορφή βιβλίου, με τίτλο «Το μεταβαλλόμενο σώμα» (The changing body) από τις εκδόσεις του πανεπιστημίου Κέμπριτζ. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο τρόπος που ζουν οι άνθρωποι (ιδίως το πόσο καλά τρώνε) επιδρά άμεσα στο ύψος τους και γενικότερα στην ποιότητα της ζωής τους και στην ευημερία τους. Η νέα μελέτη αξιοποιεί 30 χρόνια έρευνας από οικονομολόγους, βιολόγους, ιστορικούς και δημογράφους, επιβεβαιώνοντας ότι οι ψηλοί είναι και πιο ισχυροί οικονομικά, καθώς υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο ύψος και στα κέρδη.

Καθώς, μέχρι σήμερα, βελτιώνονται το επίπεδο διατροφής, υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης για το σύνολο του πληθυσμού, τα παιδιά των ανώτερων στρωμάτων συνεχίζουν να ψηλώνουν, όμως με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τα παιδιά των κατώτερων κοινωνικο-οικονομικών στρωμάτων, με συνέπεια πλέον η «ψαλίδα» ύψους μεταξύ των ενηλίκων πλουσίων και φτωχών να έχει περιοριστεί σε λιγότερο από έξι εκατοστά.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011, 08:16