Πώς πρέπει να μιλάτε στο μωρό σας

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016, 07:12
Πώς πρέπει να μιλάτε στο μωρό σας
Κάποιοι γονείς δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη σημαντικότητα της επικοινωνίας τους με το μωρό. Επειδή λοιπόν το βοηθάει σε μια σειρά από ζητήματα, καλό είναι να ακολουθεί κάποιους κανόνες.

Σε όλα τα μωρά αρέσει να τους μιλάνε με απλές λέξεις και μικρές προτάσεις, έτσι ώστε να αρχίσουν σταδιακά να αντιλαμβάνονται κάποιες απλές έννοιες.


Η αντίληψη σχετικά με τη χρησιμότητα «παιχνιδιάρικων», ανύπαρκτων λέξεων από μέρους των γονιών όταν απευθύνονται στο μωρό είναι λανθασμένη, αφού δεν προσφέρει κάτι στη γλωσσική ανάπτυξή του. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να τις χρησιμοποιείτε, αφού τις βρίσκει διασκεδαστικές!

Να επιδιώκετε την οπτική επαφή όταν μιλάτε στο μωρό. Δεν είναι μόνο ότι κι εκείνο κάνει το ίδιο, αλλά μετά τους 4 μήνες που εστιάζει στα χείλη του ομιλούντος, η μεταξύ σας «επικοινωνία» γίνεται πιο αποτελεσματική.

Μη διστάζετε να μιλάτε στο παιδί ακόμα και για θέματα της καθημερινότητάς σας που θεωρείτε ότι δεν είναι μέσα στα ενδιαφέροντά του. Μέσα από την ποικιλία θεμάτων και την επανάληψη λέξεων, αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες να αποκτήσει πλούσιο λεξιλόγιο όσο μεγαλώνει.

Όπως σε κάθε επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπων, έτσι και σε αυτή με το μωρό, οι παύσεις είναι απαραίτητες, τόσο για να δώσετε χρόνο να επεξεργαστεί όσα του λέτε, όσο και να γίνει αλληλεπίδραση.

Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι η μη λεκτική επικοινωνία είναι εξίσου σημαντική με τη λεκτική.


Πηγή: govastileto.gr

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016, 07:12