Η φύση σάς έχει χαρίσει το μεγάλο δώρο να μοιράζεστε το σώμα σας για εννιά μήνες. Η γέννηση του μωρού σας δεν είναι μόνο δική σας υπόθεση, αλλά απαιτεί σεβασμό κυρίως απέναντί του.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι γνωστό ότι η σωματική και ψυχική κατάσταση σε όλες τις φάσεις της εγκυμοσύνης είναι καθοριστική για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

 

Επομένως, είναι απαραίτητη τόσο η σωματική, όσο και η πνευματική άσκηση του εαυτού σας και κατ’ επέκταση του μωρού σας. Ο ιδανικότερος ίσως τρόπος άσκησης για τις εγκύους είναι η Yoga, μια από τις αρχαιότερες μεθόδους που χρησίμευσε ως ευεργετικό “εργαλείο” για τη μέλλουσα μητέρα. Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από τη φυσική και σωματική τους κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Τα 5 εργαλεία της Yoga

 

– Οι asanas (οι σωματικές ασκήσεις) αποτελούν το βασικότερο μέρος της yoga. Στοχεύουν στην ενδυνάμωση των μυών και των οργάνων του σώματος που καταπονούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δυναμώνουν τη σπονδυλική στήλη, και ελαχιστοποιούν το ενδεχόμενο κύφωσης και γυρτών ώμων.

 

– Οι pranayama (αναπνευστικές ασκήσεις) αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στη yoga. Με τις αναπνευστικές ασκήσεις ενισχύεται το αναπνευστικό σύστημα, καθώς παρέχεται το απαιτούμενο οξυγόνο για τη μητέρα και το έμβρυο. Επίσης, μέσω των αναπνοών ο τοκετός γίνεται όσο το δυνατό πιο ανώδυνος.

– Οι mudras και banhas (χειρονομίες και θέσεις) αποτελούν πρακτικές που οδηγούν σε ψυχοσωματική αφύπνιση και επιδρούν στα όργανα αναπαραγωγής. Οι dhyana είναι ασκήσεις συγκέντρωσης και διαλογισμού, που μέσω του σιωπηλού καθίσματος βοηθούν την επίλυση νευρώσεων, φόβων και εντάσεων. Τέλος, οι ασκήσεις χαλάρωσης εναρμονίζουν τις ψυχονοητικές λειτουργίες, διατηρούν την εσωτερική ηρεμία και την αρμονία και καταπολεμούν το άγχος, την ένταση και την κούραση της καθημερινότητας.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η yoga βοηθά στη φυσική προετοιμασία της γυναίκας για τη σύλληψη, καθώς συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των οργάνων και των αδένων, διευκολύνει την αναπνοή, και προσφέρει πνευματική διαύγεια και ηρεμία. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες για την επιτυχία της σύλληψης.

 

Επίσης, βοηθάει τις γυναίκες καπνίστριες να απαλλαγούν από την κακή τους συνήθεια, πριν ακόμη μπουν στη διαδικασία να σκεφτούν το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης.

 

Κατά τη διάρκεια της κύησης, οι γυναίκες που κάνουν yoga κατανοούν το σώμα τους και προσαρμόζονται πολύ πιο εύκολα στην εξέλιξή του, τόσο σε φυσιολογικό όσο και ψυχολογικό επίπεδο. Αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τις «παρενέργειες» της εγκυμοσύνης, ενώ παράλληλα καταφέρνουν να επικοινωνήσουν καλύτερα με το έμβρυο, και να διατηρήσουν μια θετική και ήρεμη στάση σε ό,τι αφορά τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

 

Πολλοί ειδικοί λένε μάλιστα ότι όταν και οι δύο μέλλοντες γονείς ασχοληθούν με τη yoga, προετοιμάζονται συνειδητά για τον ερχομό της νέας ζωής.

 

Η μεγαλύτερη ίσως προσφορά της yoga προς τη μέλλουσα μητέρα φαίνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η έγκυος είναι πιο συνειδητοποιημένη για τη στιγμή αυτή και καταφέρνει να ελέγξει τους μύες της, αντιμετωπίζοντας καλύτερα τις συστολές, με αποτέλεσμα οι πόνοι του φυσιολογικού τοκετού να ελαττώνονται. Επίσης, χειρίζεται σωστά τις αναπνοές της και συνεργάζεται καλύτερα με το γιατρό και τη μαία.

 

Συνεχίζοντας τη yoga και μετά την εγκυμοσύνη, γίνεται ευκολότερα η αποκατάσταση της μήτρας, της κοιλιάς και της λεκάνης, και διατηρείται η καλή φυσική κατάσταση της μητέρας, πράγμα που τη βοηθά στο κράτημα του μωρού και στην ανακούφιση από τους πόνους στη μέση. Η επαφή με το μωρό γίνεται ουσιαστική και η μητέρα καθρεφτίζει την εσωτερική ενέργεια και ηρεμία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης