Η συνύπαρξη με το κατοικίδιο της οικογένειας σε ηλικία τριών μηνών, μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι των αλλεργιών στα ακάρεα της σκόνης και τη γύρη των λουλουδιών αργότερα, αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζει την εκδήλωση του άσθματος μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Allergy, ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κρόνινγκεν στην Ολλανδία μελέτησαν τις επιδράσεις των κατοικίδιων ζώων στην εκδήλωση του άσθματος και των αλλεργιών από εναέριες προκλήσεις σε δείγμα 2.951 παιδιών, που είχαν υποβληθεί σε ετήσιο έλεγχο μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ήταν τριών μηνών, το 34% των παιδιών ζούσε σε σπίτι με γάτα, ενώ το 16% με σκύλο.

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας είχαν λιγότερες πιθανότητες να είναι ευαίσθητα σε διάφορα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα σε ηλικία οκτώ ετών. Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος να αποθαρρύνονται οι γονείς απ’ τη διαβίωση με κατοικίδιο ζώο, κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού τους.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι η παρουσία σκύλου μετά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού ενέχει έναν κατά κάποιο τρόπο μεγαλύτερο κίνδυνο συμπτωμάτων των αεραγωγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των παιδιών που είχαν εκτεθεί σε σκύλο κατ’ οίκον μετά την ηλικία των δύο ετών, το 3,9% και το 10,6% εκδήλωναν συριγμό και ξηρό βήχα αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, τον επόμενο χρόνο.

Τα συμπτώματα αυτά που μοιάζουν με το άσθμα ήταν προφανή μετά τον συνυπολογισμό άλλων παραγόντων που σχετίζονται με τα συμπτώματα των αναπνευστικών αλλεργιών, όπως η έκθεση σε άλλα κατοικίδια ζώα, τα παιδιά και το κάπνισμα, το γένος, το οικογενειακό ιστορικό και η διάρκεια του θηλασμού.

Αντίθετα, μεταξύ των παιδιών που δεν είχαν εκτεθεί σε σκύλο, εκδήλωναν κατά 2,8% και 8,4% συριγμό και ξηρό βήχα, αντίστοιχα.

Πάντως, δεν εντοπίστηκε συσχετισμός μεταξύ διάγνωσης άσθματος τα πρώτα οκτώ χρόνια της ζωής του παιδιού και της γάτας ή του σκύλου εντός του σπιτιού. Ομοίως, η απομάκρυνση του κατοικίδιου από το σπίτι δεν είχε καμιά επιρροή στην εκδήλωση του άσθματος μεταξύ των παιδιών χωρίς προηγούμενα ασθματικά συμπτώματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης