Τα παιδιά μετά την ηλικία των τεσσάρων ετών φεύγουν από το στάδιο της μουντζούρας και του ακανόνιστου σχήματος και αρχίζουν να ζωγραφίζουν συγκεκριμένες εικόνες. Χρησιμοποιούν χρώματα, δίνουν μορφή στις σκέψεις τους και στην φαντασία τους. Μέσα από τα σχέδια, μας δείχνουν τι νιώθουν, τι σκέφτονται, τι τους προβληματίζει ή τους ανησυχεί.

Κάθε παιδί από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του επικοινωνεί τον εσωτερικό του κόσμου μέσα από χρώματα και σχήματα. Τα χρώματα που επιλέγει κάθε μικρός δημιουργός δεν είναι τυχαία. Αποτυπώνουν ξεκάθαρα την προσωπικότητα του, τη διάθεση του και την συναισθηματική του κατάσταση. Τα έντονα, φωτεινά και καθαρά χρώματα είναι δείκτες χαρούμενης διάθεσης και έντονης προσωπικότητας με τάσης εξωστρέφειας. Αντίθετα τα σκούρα και μουντά είναι δείκτες εσωστρέφειας, αρνητικών συναισθημάτων και προβληματικών καταστάσεων ειδικά όταν επιλέγονται συχνά. Πολύ βασικό είναι το αίσθημα που βγάζει η ζωγραφιά με την πρώτη ματιά, αφού δεν αποκλείεται ένα παιδί να έχει φτιάξει μια χαρούμενη ζωγραφιά με σκούρα χρώματα ή το αντίθετο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι σημαίνουν τα χρώματα που επιλέγει το παιδί στις ζωγραφιές του

Όσο περισσότερα είναι τα χρώματα που χρησιμοποιεί ένα παιδί τόσο πιο σταθερό συναισθηματικά είναι. Το πρώτο αγαπημένο χρώμα των παιδιών είναι συνήθως το κόκκινο. Γενικά τα έντονα χρώματα δείχνουν πάθος και ένταση, ενώ η πολυχρωμία καθρεφτίζει τη χαρά και τη δημιουργικότητα.

Το κόκκινο χρώμα εκφράζει δυναμισμό, έντονες συγκινήσεις και παρορμήσεις…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης