Αν και τα δικά μου παιδιά μόνο υπέρβαρα δεν μπορείς να τα χαρακτηρίσεις, ως γνήσια Ελληνίδα, έχω πολλά κρούσματα στην οικογένεια!

Καθοριστικό ρόλο στο βάρος των παιδιών παίζουν οι γονείς αλλά και οι παππούδες. Ναι, καλά διαβάσατε. Αν οι γονείς έχουν εξαιρετική σχέση με το φαγητό, κοινώς είναι υπέρβαροι, τότε το πιο πιθανό είναι και τα παιδιά τους να είναι μπουλουκάκια!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ένα παιδί βλέπει τον μπαμπά ή τη μαμά να «πέφτει» με τα μούτρα στο φαγητό σαν να μην υπάρχει μεγαλύτερη ηδονή, τότε το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει την ίδια πορεία.

Βασικό όμως ρόλο παίζουν και οι παππούδες, οι οποίοι ζώντας ακόμα το «σύνδρομο της κατοχής» φορτώνουν το εγγόνι με ό,τι υπάρχει στο ντουλάπι και το ψυγείο.

«Φάε παιδί μου, φάε να μεγαλώσεις, φάε να ψηλώσεις, φάε να πας φαντάρος», είναι μερικές μόνο από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Άσε με ρε γιαγιά, έσκασα!» τι να πουν και τα παιδάκια…

Είναι γεγονός ότι οι γονείς που ανησυχούσαν ιδιαίτερα για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους, κατάφεραν τελικά «να χάσουν την μπάλα» και να κάνουν υπέρβαρα παιδιά.

Τα γλυκά και γενικά το φαγητό χωρίς καμία θρεπτική αξία δεν ωφελούν σε τίποτα τα παιδιά. Το μόνο που τους δίνουν είναι κιλά και χαλασμένα δόντια. Το «έλα μωρέ παιδί είναι» πρέπει να το αποβάλλετε από το λεξιλόγιό σας. Δεν είπαμε να έχετε τα παιδιά στερημένα και όταν βλέπουν σοκολάτα να τους τρέχουν τα σάλια, αλλά παν μέτρον άριστον.

Πρέπει από τη βρεφική ηλικία ακόμα να μαθαίνουμε τα παιδιά μας να τρώνε τα πάντα. Φρούτα και λαχανικά, όσπρια και λαδερά δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό τους. Με αυτό τον τρόπο, τα βοηθάτε να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή και κατά συνέπεια σωστό μεταβολισμό.

Φτιάξτε πρωινό στα παιδιά. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και τι καλύτερο από ένα θρεπτικό πρωινό που θα τους προσφέρει ενέργεια για την υπόλοιπη μέρα και θα τα βοηθήσει να αντέξουν μέχρι το μεσημεριανό. Έτσι το παιδί δε θα πέσει με τα μούτρα στο φαγητό και δε θα τρώει ό,τι βρεθεί μπροστά του.

Το απογευματάκι φροντίστε να φάνε κάποιο φρούτο καλά πλυμένο και κατά προτίμηση με τη φλούδα, για να διατηρήσουν τις πρωτεΐνες τους.

Όσο για το βραδινό, το τρώμε όσο γίνεται νωρίτερα για να προλάβουμε τις καύσεις του οργανισμού και ποτέ μα ποτέ δε βάζουμε τα παιδιά για ύπνο μόλις φάνε. Αφενός κάνει κακό στην καρδιά, αφετέρου δεν προλαβαίνουμε να «κάψουμε» τίποτα.

Αυτό που θα πρέπει να σκεφτόμαστε κάθε φορά που πιέζουμε τα παιδιά μας για να φάνε, είναι ότι το πιο πιθανό κάνουμε νέους υπερτασικούς και καρδιοπαθείς ανθρώπους. Για να μη σχολιάσουμε το χλευασμό που μπορεί να δέχονται τα παιδιά μας στο σχολείο, αφού τα παιδιά είναι οι πιο αυστηροί κριτές. Άλλωστε, πώς να «κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα…»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης