Η τροφική αλλεργία είναι μια σχετικά συχνή αρρώστια στα παιδιά, καθώς παρουσιάζεται στο 5% εξ αυτών.

Μια τροφική αλλεργία μπορεί να εκδηλωθεί με εξάνθημα και με έντονη φαγούρα, με έκζεμα αλλά και με πόνους στην κοιλιά, εμετό και διάρροια. Αρκετά συχνά εκδηλώνεται με δύσπνοια ή πρήξιμο στα βλέφαρα, στα χείλη, στη γλώσσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πιο επικίνδυνη αλλά ευτυχώς σπάνια αντίδραση είναι το αναφυλακτικό σοκ, που μπορεί να απειλήσει τη ζωή, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με ιατρική φροντίδα. Μπορεί να εξελιχθεί μέσα σε λίγα λεπτά μετά την «εισβολή» του τροφικού αλλεργιογόνου στο σώμα. Η πίεση πέφτει απότομα και η αναπνοή γίνεται δύσκολη. Συμπτώματα όπως ζαλάδα, βήχας, βραχνάδα στη φωνή ή πρήξιμο στο πρόσωπο είναι εξίσου πιθανά.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων έχει άμεση σχέση με παράγοντες όπως την ποσότητα της τροφής, τη μορφή της τροφής, καθώς τα υγρά απορροφούνται πιο γρήγορα από τα στερεά. Η μαγειρεμένη τροφή είναι καλύτερα ανεκτή στο πεπτικό σύστημα του παιδιού και όταν είναι αναμεμειγμένη με άλλα είδη τροφής μπορεί να προκαλέσει λιγότερα συμπτώματα. Πολύ σπάνια η τροφική αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί με κωλικούς στα βρέφη, έκζεμα, χρόνια διάρροια και στασιμότητα βάρους. Τις περισσότερες φορές η αλλεργική αντίδραση σ’ ένα ή και σε περισσότερα τρόφιμα ελαττώνεται ή εξαφανίζεται μετά την ηλικία των πέντε ετών. Οι συνηθέστερες τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία είναι οι ξηροί καρποί, το αβγό και τα θαλασσινά.

Διαβάστε τη συνέχεια στο govastileto.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης