Χρήσιμες πληροφορίες για το παιδικό βάρος

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015, 08:21
Χρήσιμες πληροφορίες για το παιδικό βάρος
Το βάρος του μωρού σας παρακολουθείται τακτικά από εσάς και τον παιδίατρό σας και οι τιμές του τοποθετούνται σε ειδικές καμπύλες αύξησης, ώστε να γίνεται η σύγκριση της πρόσληψης βάρους του δικού σας μωρού με εκείνη των περισσότερων βρεφών της ίδιας ηλικίας και φύλου. Με τον τρόπο αυτό εντοπίζονται πιθανότητες για την εμφάνιση παχυσαρκίας ή για κάποια πιθανή στασιμότητα στην αύξηση και την ανάπτυξη του μωρού σας.Η εκτίμηση του βάρους του μωρού, όταν γίνεται υπερβολικά συχνά μπορεί να σας αγχώσει ειδικά τους πρώτους μήνες και μάλιστα εάν θηλάζετε αποκλειστικά το μωρό σας.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως τα τελειόμηνα μωρά έρχονται στον κόσμο εφοδιασμένα με αποθήκες ενέργειας. Η φύση τούς δίνει τη δυνατότητα κατά τις πρώτες δέκα ημέρες της ζωής τους να εξοικειωθούν με το τάισμα στο στήθος, να αποβάλλουν το μηκώνιο που είναι τα μαύρα κόπρανα, να απομακρύνουν από το σώμα τους τα πρόσθετα υγρά που έχουν κατακρατηθεί. Αυτό σημαίνει λοιπόν πως μια αρχική απώλεια βάρους στο μωράκι σας κατά 5-8% σε σύγκριση με το βάρος γέννησής του είναι απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη.

Από εκεί κι έπειτα, η παρακολούθηση της αύξησης γίνεται τοποθετώντας τις μετρήσεις στις ενδεδειγμένες καμπύλες αύξησης βάρους για βρέφη, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό από τα άλλα, αναπτύσσεται με τον δικό του ιδιαίτερο ρυθμό και μόνο γενικές εκτιμήσεις μπορούμε να έχουμε από την παρακολούθηση των τιμών του βάρους του. Εσείς το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε και πρέπει να σας ενημερώσει ο παιδίατρος του μωρού σας είναι κάποιες βασικές αρχές που αφορούν τη φυσιολογική αύξηση που πρέπει να έχει το μωρό σας.

Εάν το μωρό σας θηλάζει αποκλειστικά, θα παρατηρήσετε κατά τους πρώτους 3-4 μήνες της ζωής του μεγάλη αύξηση βάρους. Η εντυπωσιακή αυτή αύξηση δεν πρέπει να σας ανησυχεί αλλά να σας καθησυχάζει ότι το μωρό σας πίνει αρκετό γάλα και να σας δίνει κουράγιο για να συνεχίσετε τον θηλασμό. Εάν το μωρό σας πίνει γάλα με το μπιμπερό, τότε στην αρχή μπορεί να πάρει βάρος πιο αργά και μετά, όσο περνά ο καιρός, ο ρυθμός της σωματικής του ανάπτυξης να επιταχύνεται. Επίσης το μωρό σας θα διπλασιάσει το βάρος γέννησή του σε ηλικία 5 μηνών και θα το τριπλασιάσει στο τέλος του 1ου χρόνου. Πρέπει όμως, να θυμάστε πως ο ρυθμός αύξησής βάρους στο μωρό σας θα μειωθεί λίγο αργότερα. Η περίοδος του απογαλακτισμού του μωρού σας θα βάλει ένα φρένο στην πρόληψη βάρους και το μωρό σας όσο θα μεγαλώνει και θα κινείται τόσο πιο λίγο βάρος θα προσλαμβάνει.

Οι τακτικές επισκέψεις στον παιδίατρο για τους εμβολιασμούς θα σας ενημερώνουν για το αν είναι σε φυσιολογικά πλαίσια η πρόσληψη βάρους του νηπίου σας ανάλογα με την ηλικία του και το φύλο του.

Πηγή: govastileto.gr

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015, 08:21