Είτε από ανάγκη, είτε από συνειδητή επιλογή των γονιών, σε πολλά σπίτια τα παιδιά μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο. Επειδή όμως αυτή η συγκατοίκηση δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, ας δούμε τι θα πρέπει να προσέξετε.

Κάθε παιδί πρέπει να έχει τον προσωπικό του χώρο στο δωμάτιο: Το γεγονός ότι μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο δε σημαίνει ότι πρέπει να χάσουν κάθε ίχνος ατομικότητας. Ακόμα και σ’ ένα μικρό δωμάτιο μπορείτε να βρείτε λύσεις, ώστε κάθε παιδί να έχει κάτι αποκλειστικά δικό του. Για παράδειγμα, ένα συρτάρι, ένα ντουλάπι, ένα κουτί για παιχνίδια, ένα μέρος στον τοίχο για να κολλάει τις ζωγραφιές του κ.λπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείξτε ευελιξία στο θέμα ύπνου: Είναι φυσικό ότι ένα νήπιο δεν μπορεί να κοιμάται τις ίδιες ώρες μ’ ένα βρέφος. Συνεπώς, είναι δική σας ευθύνη να θέσετε κανόνες και να βρείτε τρόπους ώστε το κάθε παιδί να κοιμάται όταν και όσο πρέπει, χωρίς να ενοχλεί το άλλο.

Ενθαρρύνετέ τα να συνεργάζονται για να διατηρούν το δωμάτιο καθαρό: Πολλές φορές το ένα παιδί είναι λίγο «τσαπατσούλικο», με αποτέλεσμα το άλλο να παραπονιέται ότι του ανακατεύει τα πράγματα ή του λερώνει το δωμάτιο. Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι οφείλουν από κοινού να φροντίζουν, ώστε το δωμάτιό τους να είναι καθαρό και τακτοποιημένο και αναθέστε αρμοδιότητες ανάλογα με την ηλικία τους.

Θέστε κανόνες στη συγκατοίκηση: Μπορεί ένα από τα καλά αυτής της συγκατοίκησης να είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να μάθουν επίσης να σέβονται τον χώρο και τα πράγματα του άλλου. Συνεπώς, από την αρχή θέστε κανόνες και όρια, όπως ότι «δεν παίρνουμε κάτι χωρίς να ρωτήσουμε κ.λπ.», ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης