Ανταπόκριση: Μπάμπης Πετράκης

Η Ένωση Θεσσαλονικέων Μελβούρνης ξεκίνησε τις εκδηλώσεις της, γιατον εορτασμό των 30 χρόνων από την αδελφοποίηση της Μελβούρνης με τη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διάλεξη με την ονομασία« Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης» που έγινε την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα της Βασίλισσας, στην Βουλή της Βικτώρια,ήταν η πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν, για την επέτειο της αδελφοποίησης των δύο πόλεων.

Ομιλήτριες στην διάλεξη αυτή ήταν, η πρώην Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Μελβούρνης Δρ Έλεν Λάϊτ ΑΜ και η Πρέσβειρα Εύα Δαφαράνου (σύζυγος του Πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία) και αναφέρθηκαν κυρίως στην ιστορία και την συνεισφορά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, αλλά και τους διωγμούς, τις ταπεινώσεις και τον αφανισμό που υπέστησαν, κατά την διάρκεια (κυρίως) του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Δρ Έλεν Λάϊτ ΑΜ, πουέχει τιμηθεί με το Μετάλλειο Εξόχου Προσφοράς της Αυστραλίας (αυτό σημαίνει ο τίτλος ΑΜ, δηλαδή Member of the Order of Australia), ήταν Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Μελβούρνης από το 1983 ως το 2010. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως σύμβουλος μουσείων, εκθέσεων και συλλογών, που αφορούν – κυρίως- στην πολυπολιτισμική κληρονομιά. Τώρα, συνεργάζεται με το Ίδρυμα Πολυπολιτισμού της Αυστραλίας, σε ένα πρόγραμμα που βοηθά διάφορες Εθνικές κοινοτικές ομάδες, να διατηρήσουν το υλικό της ιστορίας της μετανάστευσης και της εγκατάστασής τους στην Αυστραλία. Η Δρ Έλεν Λάϊτ είναι εξέχων στέλεχος του Συμβουλίου Εβραϊκής Κοινότητας της Βικτώριας και μέλος στο ΔΣ του Συμβουλίου Εθνικών Κοινοτήτων της Βικτώριας, της Ένωσης Εβραίων, Χριστιανών Μουσουλμάνων και του Συμβουλίου Θρησκευτικών Κοινοτήτων της Βικτώριας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κα Εύα Δαφαράνου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Μιλάει άπταιστα εκτός από τα Ελληνικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Εβραϊκά και Αραβικά. Από το 1982, συνοδεύοντας το Διπλωμάτη σύζυγό της, έζησε στην Σαουδική Αραβία, στη Σουηδία, στη Νότιο Αφρική, στην Ινδία,στην Δυτική Αφρική και τώρα στην Αυστραλία, όπου συνεργάζεται με διάφορους διεθνείς και ομογενειακούς πολιτιστικούς οργανισμούς, διοργανώνοντας πλήθος εκδηλώσεων, εκθέσεων και παρουσιάσεων, προωθώντας τις τέχνες και τον πολυπολιτισμό. Έχει εκδώσει με πολύ μεγάλη επιτυχία μία ποιητική συλλογή με τίτλο «Maharani’s Letters» και ετοιμάζει να εκδώσει το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Humans and Statues».

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Θεσσαλονικέων Μελβούρνης «Ο Λευκός Πύργος» κ. Παύλος Μαυρουδής, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν κατά σειρά: η Πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Μελβούρνης κα Νίνα Μπάσατ, ο Πρόεδρος της Πολιτειακής Βουλής Μπρους Άτκινσον, ο Υπουργός Σχεδιασμού και Πολυπολιτισμού της Βικτώριας κ. Μάθιου Γκάϊ, η ομογενής σκιώδης υπουργός κα.Τζένη Μικάκου, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία κ. Χαράλαμπος Δαφαράνος, η ομογενής Ομοσπονδιακή βουλευτής κα. Μαρία Βαμβακινού και ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Θεσσαλονικέων κ. Ιάκωβος Γαριβάλδης.

Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε ένα ολιγόλεπτο μουσικό πρόγραμμα από τους Χρήστο και Μιχάλη Καλιοντζίδη και τον Λάμπρο Κάππα οι οποίοι ήταν καλεσμένοι της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Θεσσαλονικέων Μελβούρνης «Ο Λευκός Πύργος» κ. Παύλος Μαυρουδής ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους από τον πολιτικό, επιχειρηματικό, θρησκευτικό και καλλιτεχνικό χώρο, καθώς και τους εκπρόσωπους των χορηγών Απόστολο Ορφανό, Δημήτρη Σαρρή και Θεοχάρη Αλαβέρα για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία επισήμανε την ιδιαίτερη αξία τέτοιων εκδηλώσεων, που υπενθυμίζουν ιστορικά γεγονότα στους παλαιότερους, ενημερώνουν τις νεότερες γενιές, αλλά πάνω απ’όλα συσφίγγουν τις διμερείς σχέσεις σε κοινοτικό και πολιτικό επίπεδο.

Η ομογενής σκιώδης υπουργός της Πολιτειακής Αντιπολίτευσης κα Τζένη Μικάκου, μίλησε για την κοινή ιστορία της Ελληνικής και της Εβραϊκής παροικίας και υπογράμμισε ότι χρειάζεται να υπάρχει μια πιο στενή συνεργασία των δύο πλευρών.

Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Θεσσαλονικέων κ. Ιάκωβος Γαριβάλδης, αφού ευχαρίστησε κι αυτός με την σειρά του τους συμμετέχοντες, ανέλυσε την σειρά των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης και της Μελβούρνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης