Το πολυτελές τσεχικό τριμηνιαίο περιοδικό IKONA, το οποίο εκδίδεται από την «Ορθόδοξη Εκκλησία Τσεχικών Χωρών και Σλοβακίας» δημοσιεύει, στο τελευταίο τεύχος του, πολυσέλιδο αφιέρωμα για την παρουσία των Ελλήνων στην Τσεχία, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον ερχομό των πρώτων πολιτικών προσφύγων.

Το πρώτο μέρος του αφιερώματος έχει τίτλο «οι Έλληνες στην Τσεχοσλοβακία» και υπογράφεται από  τον σλοβακικής καταγωγής γλωσσολόγο, Μάριαν Σλόμποντα, επιστημονικό συνεργάτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Πράγας και ειδικό σε θέματα διγλωσσίας και γλωσσικών μειονοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σλόμποντα επισημαίνει στο κείμενό του ότι η ελληνική κοινότητα στη σημερινή Τσεχία αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα εθνική ομάδα ενώ σημειώνει ότι σύμφωνα με την απογραφή του 2001, Έλληνες δήλωσαν 3.219 κάτοικοι της Τσεχίας., προσθέτοντας ότι  τη δεκαετία του ΄50 η ελληνική προσφυγιά αριθμούσε περί τις 12.000 άτομα.

Αναφορικά με τα αίτια που οδήγησαν στον ερχομό των προσφύγων, ο κ. Σλόμποντα τα αποδίδει στις συνέπειες του ψυχρού πολέμου, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση της ελληνικής κοινότητας βλέπουμε καθαρά τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν ορισμένες πολιτικές αποφάσεις στη ζωή χιλιάδων απλών ανθρώπων. Υπογραμμίζει δε ότι οι πολιτικοί πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία αποτελούν τμήμα των 80.000 πολιτικών προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα, μετά την ήττα του «Δημοκρατικού Στρατού».

Τέλος, ο Σλοβάκος γλωσσολόγος αναφέρει: «κάθε πρωτοχρονιά οι Έλληνες πρόσφυγες εύχονταν μεταξύ τους Καλή χρονιά και του χρόνου στην πατρίδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης