Με τη συμμετοχή πάνω από 30.000 αθλητών από όλο τον κόσμο, ξεκινάει σήμερα ο Μαραθώνιος της Βοστώνης, τον οποίο θα παρακολουθήσουν εκατοντάδες χιλιάδες θεατές, αψηφώντας τις έντονες βροχοπτώσεις. Στο Μαραθώνιο συμμετέχουν 8 δρομείς από την Ελλάδα και δεκάδες Έλληνες ομογενείς.

Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης είναι ένας από τους τέσσερις σημαντικότερους Μαραθώνιους στον κόσμο και το πιο προβεβλημένο αθλητικό γεγονός της Βοστώνης, της επονομαζόμενης «Αθήνας της Αμερικής». Ξεκίνησε το 1897, ένα έτος μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στους οποίους η αμερικανική ομάδα εκπροσωπήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από την Αθλητική Ένωση της Βοστώνης (ΒΑΑ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας διεθνής Μαραθώνιος με έντονο ελληνικό χαρακτήρα

Ο Μαραθώνιος ξεκινάει από την πόλη του Hopkinton της Μασαχουσέτης. Εκεί εγκαινιάστηκε, προ έτους, παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδας, σχολικό συγκρότημα με την ονομασία «Μαραθώνας» προς τιμήν της ιστορικής τοποθεσίας που έλαβε χώρα η Μάχη του Μαραθώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πρώτο μίλι από το σημείο εκκίνησης έχει τοποθετηθεί άγαλμα που αναπαριστά τον Έλληνα ολυμπιονίκη Σπύρο Λούη να υποδεικνύει στον Στυλιανό Κυριακίδη, τον θρυλικό νικητή του Μαραθωνίου του 1946, το δρόμο προς τη νίκη. Ο Κυριακίδης, μετά την ηρωική του νίκη, συγκέντρωσε τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για το χειμαζόμενο ελληνικό πληθυσμό, χρησιμοποιώντας τη νίκη του για να στρέψει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί, το 1920, η νίκη στο Μαραθώνιο της Βοστώνης άλλου ενός Έλληνα, του δρομέα Πέτρου Τριβουλίδη.

Με στεφάνια από την Ελλάδα η στέψη των νικητών

Την Πέμπτη, 11 Απριλίου, στο Κυβερνείο της Βοστώνης, με συμμετοχή του δημάρχου της Βοστώνης, Marty Walsh, του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Michael Dukakis, του προξενικού Σώματος, εκλεγμένων αντιπροσώπων, επιφανών ομογενών και πάνω από 400 ατόμων, πραγματοποιήθηκε η τελετή παρουσίασης στεφανιών από την Ελλάδα.

Τα στεφάνια, που σε λίγες ώρες θα στέψουν τους τέσσερις νικητές του Μαραθωνίου, παρουσίασε στον πρόεδρο της Αθλητικής Ένωσης της Βοστώνης Michael O’ Leary, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, Στράτος Ευθυμίου, o οποίος αναφέρθηκε στην καθοριστική σημασία της Μάχης του Μαραθώνα για τη διάσωση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, όπου άνθισαν η φιλοσοφία, το αρχαίο δράμα και η πολιτική σκέψη.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας σε συνεργασία με την ελληνοαμερικανική οργάνωση Alpha Omega Council και συνεχίζει μία παράδοση 35 ετών που ξεκίνησε όταν κυβερνήτης της Μασαχουσέτης ήταν o Michael Dukakis, που τίμησε με την παρουσία του τη φετινή εκδήλωση.

Τα στεφάνια είναι από κλαδιά ελιάς που έχουν έρθει από τον Μαραθώνα (επιχρυσωμένα) και «συνδέουν τη Βοστώνη με την Ελλάδα και το Μαραθώνιο της Βοστώνης με τα ιδανικά της Δημοκρατίας και της ελευθερίας, που γεννήθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα», όπως ανέφερε ο κ. Ευθυμίου που ευχαρίστησε την ομογενειακή οργάνωση Alpha Omega για τη συμβολή της στη διοργάνωση της τελετής.

Ο δήμαρχος της Βοστώνης, Marty Walsh, συμμετείχε, φέτος, για πρώτη φορά, στην τελετή και υπογράμμισε τη σημασία του Μαραθωνίου «ως το πιο δυνατό συνδετικό κρίκο στη Βοστώνη μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ», ενώ ο πρόεδρος της Αθλητικής Ομοσπονδίας της Βοστώνης, Michael O’ Leary, δήλωσε ότι «η ίδια η ίδρυση της Αθλητικής Ένωσης της Βοστώνης ανάγεται στο 1896, χρονιά αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, και είναι τιμή μας να συνεχίσουμε την παράδοση του Απόλλωνα, στεφανώνοντας τους νικητές μας».

Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία του Μαραθώνιου της Βοστώνης

Στην Τελετή των Στεφανιών βραβεύτηκαν, επίσης, 12 μαθητές νικητές διαγωνισμού έκθεσης σχετικά με την ιστορική σημασία της Μάχης του Μαραθώνα και τη συμβολή της στη διαφύλαξη της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Ο διαγωνισμός αποτελεί μέρος της «Εκπαιδευτικής Πρωτοβουλίας του Μαραθώνιου της Βοστώνης» μιας συνεργασίας εθελοντικών οργανώσεων, ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών φορέων (Alpha Omega Council, 26.2 Foundation, Examined Life, BU Philhellenes κ.ά.), που ξεκίνησε το 2013 υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Βοστώνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης