H Λουίζ Χίτσκοκ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαιολογίας της Εποχής του Χαλκού στη Σχολή Κλασσικών Σπουδών και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, θα παρουσιάσει διάλεξη για τους Φιλισταίους και Μυκηναίους, την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει για έβδομη συνεχή χρονιά η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Το να είναι κάποιος «Φιλισταίος» σημαίνει πως είναι άξεστος ή βάρβαρος – μια αντίληψη που βρίσκεται σε βιβλικά κείμενα. Ακριβώς όπως οι Έλληνες περιγράφουν τους μη-Έλληνες γείτονές τους ως «βαρβάρους», το ίδιο έκαναν οι βιβλικοί συγγραφείς περιγράφοντας τους ανθρώπους που εγκαταστάθηκαν κατά μήκος της νότιας ακτής της Ανατολικής Μεσογείου με υποτιμητικούς όρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάλεξη θα συζητηθούν οι πολιστικοί δεσμοί των Φιλισταίων με το Αιγαίο και την Κύπρο, οι οποίοι συγκαταλέγονταν μεταξύ των θαλασσινών που έσπερναν τον όλεθρο στη Μεσόγειο κατά το τέλος της Εποχής του Χαλκού (περ 1177 π.Χ.).

Η Δρ Χίτσκοκ θα παρουσιάσει τα πρόσφατα αποτελέσματα των επί μία δεκαετία αρχαιολογικών ανασκαφών της στο χώρο των Φιλισταίων Tell es-Safi / Gath (Ισραήλ), την πόλη που σχετίζεται με τον Γολιάθ στην Αγία Γραφή.

Τα αρχαιολογικά ερείπα των Φιλισταίων αποκαλύπτουν ότι επρόκειτο για κοινωνικά και οικονομικά προηγμένο λαό, τεχνολογικά καινοτόμο (παραγωγή σιδήρου), καλλιτεχνικά εκλεπτυσμένο (διακοσμημένα Μυκηναϊκά-Ελληνικά αγγεία), με κοσμοπολίτικη κουλτούρα που επηρέασαν θετικά στην εξάπλωση του ελληνικού πολιτισμού στην γύρω περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Λουίζ Χίτσκοκ είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Minoan Architecture: A Contextual Analysis, Theory for Classics, Aegean Art and Architecture (μαζί με τον Donald Preziosi), και συγγραφέας πολλών άρθρων που ασχολούνται με την αρχαιολογία στο Αιγαίο, την Κύπρο και την αρχαιολογία των Φιλισταίων.

Στα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η πειρατεία, το Αιγαίο, η Κύπρος και οι Φιλισταίοι. Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές και έρευνες στην Καλιφόρνια, Κύπρο, Κρήτη, Ελλάδα, και Συρία.

Πότε: Πέμπτη 23 Mαρτίου 2017, 7:00μμ
Που: Φιλανθρωπική Ενωση Ιθακήσιων, (Level 2, 329 Elizabeth St, Melbourne Vic 3000)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης