Διάλεξη με θέμα τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις από την ποίηση του Καβάφη πρόκειται να παρουσιάσει ο Δρ Αντώνης Δρακόπουλος, διευθυντής του τμήματος Νέων Ελληνικών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, αυτή την Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Είναι δεδομένο ότι η τέχνη και η λογοτεχνία εκφράζουν συναισθήματα και συγκινήσεις και ταυτόχρονα επηρεάζουν συναισθηματικά το κοινό τους. Το μοναχικό δάκρυ του ευαίσθητου θεατή μιας ταινίας ή το αυθόρμητο ξέσπασμα γέλιου από το κοινό ενός θεατρικού έργου δεν είναι σπάνια φαινόμενα.
  
Αλλά, πώς η λογοτεχνία και η τέχνη προκαλούν συναισθήματα; Τι συμβαίνει με το κοινό κατά τη διάρκεια της συγκινησιακής αντίδρασης; Τι είδους συναισθήματα είναι αυτά; Είναι πραγματικά ή φανταστικά;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δρ Δρακόπουλος κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα προσπαθήσει να ρίξει φως σε αυτά τα ερωτήματα, χρησιμοποιώντας ως πλαίσιο αναφοράς την ποίηση του Καβάφη. Θα διερευνήσει μια ποικιλία συναισθηματικών αντιδράσεων στην ποίηση του Καβάφη, με ιδιαίτερη έμφαση στη συναισθηματική εμπλοκή που καθίσταται δυνατή από τα διαφορετικά επίπεδα ταύτισης με τους χαρακτήρες του ποιητή.

Ο Δρ Αντώνης Δρακόπουλος είναι διευθυντής του Τμήματος Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, όπου διδάσκει Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς για τον Ελληνικό Μοντερνισμό, το Γιώργο Σεφέρη και τον Καβάφη. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Ο Σεφέρης και η Κριτική: Η Υποδοχή του Σεφερικού Έργου (1931-1971)», Αθήνα: Πλέθρον, 2002 και «Κ.Π.Καβάφης – Το ανοιχτό έργο» Αθήνα: Τόπος, 2013.

Η διάλεξη θα δοθεί στις 7.00 μ.μ., στην αίθουσα της Φιλανθρωπικής Αδελφότητας Ιθακήσιων (Level 2, 329 Elizabeth Street, Melbourne). Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και η οργανωτική Επιτροπή των Σεμιναρίων ευχαριστούν τον χορηγό της διάλεξης Southern Cross Chauffeur Drive.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης