ΦΛΟΡΙΝΤΑ: Την ανησυχία του για την παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, εκφράζει με επιστολή του προς την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ο Ελληνοαμερικάνος βουλευτής Gus Bilirakis.

Ο ομογενής βουλευτής από τη Φλόριντα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στη δίωξη που ασκήθηκε στο δήμαρχο Χειμάρας και πρόεδρο της Ομόνοιας, Βασίλη Μπολάνο, επειδή αρνήθηκε να τοποθετηθούν στην περιοχή του πινακίδες σήμανσης με τα αλβανικά τοπωνύμια και μόνο στην αλβανική γλώσσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μέλος της επιτροπής ελληνοαμερικανικών σχέσεων στο Κογκρέσο, ζήτησε την παρέμβαση του Στέτ Ντιπάρτμεντ, ώστε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ελληνική καταγωγής πολιτών στην Αλβανία, τονίζοντας πως η κυβέρνηση της χώρας δε σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και υποχρεώσεις.

«Στοχοποιούν» τον περιφερειάρχη Αργυροκάστρου

Εκτός όμως από τον δήμαρχο Χειμάρρας, στο στόχαστρο των Αλβανών εθνικιστών βρίσκεται ο ελληνικής καταγωγής περιφερειάρχης Αργυροκάστρου, Σπύρος Ξέρας. Αφορμή η παρουσία του σε εκδήλωση στο Δελβινάκι (18/5) για τον εορτασμό της επετείου της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (1914).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα της εφημερίδας «GAZETA SHQIPTA­RE», που κατηγορεί για «προδοσία» τον ελληνικής καταγωγής αξιωματούχο, δημοσιεύοντας και φωτογραφία από την εκδήλωση στο Δελβινάκι.

Το θέμα έφτασε μέχρι την αλβανική βουλή, με φωνές ακόμη και για «καρατόμηση» του στελέχους της «Ομόνοιας» από τη θέση του περιφερειάρχη, στην οποία διορίστηκε από την αλβανική κυβέρνηση.

Και άλλες φορές στο παρελθόν το στέλεχος της «Ομόνοιας» είχε μπει στο στόχαστρο των εθνικιστών της γείτονας. Το 2007, σε συνέντευξη στη Deutsche Welle, είχε καλέσει την αλβανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια νέα απογραφή του πληθυσμού στη χώρα, με βάση τα διεθνή στάνταρτ, ώστε να αποτυπωθεί ο ακριβής αριθμός της ελληνικής μειονότητας.

Εκπρόσωποι οργανώσεων Βορειοηπειρωτών στην Αθήνα, υποστηρίζουν, πως μέσω δημοσιευμάτων, επιχειρείται από την Αλβανία ο εκφοβισμός στελεχών της ελληνικής μειονότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης