Η νέα χρονιά για το ελληνικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Astoria

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2009, 11:43
Η νέα χρονιά για το ελληνικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Astoria
Μια ακόμη χρονιά επιτυχιών φιλοδοξεί να έχει το Σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια. Για την ιστορία, ας αναφέρουμε συνοπτικά πως, πρόκειται για το αριθμητικά μεγαλύτερο ελληνοαμερικανικό σχολείο της χώρας και το μοναδικό στο οποίο λειτουργεί Λύκειο, αναγνωρισμένο και από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος.

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει το σχολείο με περίπου ίδιο, αν όχι λίγο μικρότερο, μαθητικό δυναμικό, σε σύγκριση με πέρυσι, περίπου 600 μαθητές. Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε, εξάλλου, η μικρή διαρροή μαθητών (περίπου 35) προς τα δημόσια σχολεία της περιοχής, λόγω της οικονομικής κρίσης, που δυσκολεύει ιδιαίτερα τους γονείς με περισσότερα από ένα παιδιά σε ημερήσιο ιδιωτικό σχολείο.

Αρκετοί από τους μαθητές αυτούς –κυρίως του Middle School –επέστρεψαν ωστόσο και πάλι στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα στην περιοχή, κατά τις πρώτες μέρες των μαθημάτων. Αντίθετα, μεγάλη αύξηση παρατηρείται και φέτος στον αριθμό των μαθητών του νηπιαγωγείου (παιδιά ηλικίας 3-4 ετών). Το φετινό πρόγραμμα εμπλουτίζεται για τους μαθητές –ιδιαίτερα του δημοτικού, στο σχολικό συγκρότημα της Αγίας Αικατερίνης – με μαθήματα ζωγραφικής, μουσικής και χορού, όχι μόνο πρακτικά, αλλά σε συνδυασμό με την ιστορία της ελληνικής τέχνης και του πολιτισμού. Ειδικά για το μάθημα της ζωγραφικής το σχολείο θα απασχολήσει φέτος δάσκαλο αποσπασμένο από την Ελλάδα.

Παράλληλα, οι μαθητές του Λυκείου θα έχουν τη δυνατότητα –πέραν των μαθημάτων τους – να συμμετέχουν σε περισσότερες αθλητικές ομάδες, (ποδοσφαίρου- μπάσκετ), κάτι που υπολογίζεται –πολλές φορές- και για την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο. Οι ομάδες θα αγωνιστούν στο πρωτάθλημα των Καθολικών Σχολείων.

Επιπλέον, συνεχίζεται με επιτυχία το πρόγραμμα των δωρεάν φροντιστηριακών μαθημάτων στα Μαθηματικά και τα Αγγλικά για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, μαθήματα που γίνονται τις καθημερινές και όχι το Σαββατοκύριακο, όπως πέρυσι. Και, συνάμα, ενισχύεται η συνεργασία με ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα της πόλης, στα οποία προστίθενται φέτος το FIT (Fashion Institute of Technology) και το C.W.Post του Long Island University (LIU).

Στο Ελληνικό Τμήμα οι μαθητές είναι χωρισμένοι σε επίπεδα ανάλογα με το βαθμό κατανόησης και γνώσης της Ελληνικής Γλώσσας – κάτι που βοηθά ειδικά τα παιδιά που δεν μιλούν καθόλου ελληνικά, να αποκτήσουν –με τη βοήθεια δασκάλων από την Ελλάδα- μια επαρκή γνώση της γλώσσας, ώστε να μπορούν να κάνουν μια συζήτηση.

Ήδη οι μαθητές της Αʼ Τάξης του δημοτικού διδάσκονται το βιβλίο «Τα Ελληνικά μου» που εξέδωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή, το οποίο και έτυχε θερμής υποδοχής από τους δασκάλους του Αγίου Δημητρίου. 

Στους στόχους της νέας σχολικής χρονιάς, συγκαταλέγονται η εισαγωγή των αποφοίτων του Λυκείου σε καλά πανεπιστήμια, η σωστή λειτουργία όλων των προγραμμάτων, καθώς και η ευόδωση των προσπάθειών για την έκδοση των σχετικών αδειών που θα επιτρέψουν τη λειτουργία κανονικού βρεφονηπιακού σταθμού, ένα «όραμα» της Κοινότητας που θα εξυπηρετήσει τον Ελληνισμό της Αστόριας.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2009, 11:43