Οι Βορειοηπειρώτες τιμούν την 96η επέτειο της αυτονομίας τους

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2010, 14:39
Οι Βορειοηπειρώτες τιμούν την 96η επέτειο της αυτονομίας τους
Με πανηγυρική δοξολογία και κατάθεση στεφάνου εορτάζεται την προσεχή Κυριακή, η επέτειος των 96 ετών από την ανακήρυξη της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου. Ήταν Φεβρουάριος του 1914 όταν οι Βορειοηπειρώτες , αρνούμενοι να υπαχθούν στο νεότευκτο αλβανικό κράτος ,επαναστάτησαν , ανακήρυξαν στο Αργυρόκαστρο την Αυτόνομο Πολιτεία της Βορείου Ηπείρου και σχημάτισαν Κυβέρνηση με Πρόεδρο τον Γεώργιο Χρ. Ζωγράφο και μέλη τους Μητροπολίτες Δρυϊνουπόλεως Βασίλειο ,Κορυτσάς Γερμανό και Κονίτσης Σπυρίδωνα.

Αποτέλεσμα του Αυτονομιακού Αγώνα ήταν το Πρωτόκολλο της Κερκύρας που υπεγράφη τον Μάιο του 1914 από τις κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, της Αλβανίας και της Βορείου Ηπείρου και παρείχε καθεστώς αυτονομίας στους Νομούς Αργυροκάστρου και Κορυτσάς. Η εκδήλωση , την οποία όπως κάθε χρόνο οργανώνει ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών , θα αρχίσει με Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, ενώ την ομιλία για την επέτειο, θα εκφωνήσει ο Τομεάρχης της ΕΟΚΑ, Καθηγητής Φυσικής, Ρένος Κυριακίδης, ως Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959.

Η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών


Είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη , ενθυμούμενοι τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των Βορειοηπειρωτών του 1914 , να τιμήσουμε όπως αξίζει τους ήρωες του 1914 και να γνωρίσουν οι νεότερες γενιές των Ελλήνων του μεγάλους αγώνες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού για να παραμείνουν Έλληνες στις πατρογονικές μας εστίες. Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου δεν μπορεί να συρρικνωθεί και να χαθεί σήμερα σε καιρό ειρήνης και δημοκρατίας. Πρέπει σύσσωμος ο Ελληνισμός να διατρανώσει με την παρουσία του στην σημαντική αυτή εκδήλωση μνήμης και τιμής την απόφαση μας να παραμείνουμε και να αναγεννηθούμε στις πατρογονικές μας εστίες με ελευθερία και ασφάλεια , διατηρώντας τα ήθη και τα έθιμα της Βορειοηπειρωτικής Κοινότητας με εφαρμογή των διεθνών συνθηκών και του πρωτοκόλλου της Κερκύρας του 1914 ,για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό .

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2010, 14:58