ΛΔ Κονγκό: Επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019, 02:47
ΛΔ Κονγκό: Επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ
Την 15η Φεβρουαρίου 2019 η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Βαβυλώνος κ.Θεόδωρο, Ηγούμενο της Ι. Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, αφίχθη στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ της Δημοκρατίας του Κονγκό στα πλαίσια επισήμου επισκέψεως στη χώρα και στην τοπική Εκκλησία (15-19 Φεβρουαρίου 2029).

Στο διεθνή αερολιμένα Maya-Maya τον Μακαριώτατο υποδέχθησαν ο Σεβ.Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων, ο Υπουργός Εξωτερικών κ.Jean Claude Gakosso, o Υπουργός Πολιτισμού κ. Dieudonné Moyondo, ο Εξοχ. Κυβερνήτης Μπραζαβίλ, ο Πρέσβης της Αιγύπτου κ.Halem Hassan Kandit, o Πρόξενος ε.τ. της Ελλάδος κ.Νικόλαος Περρής, ο κ.Δήμαρχος Μπραζαβίλ, κληρικοί, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, των σωμάτων ασφαλείας και πλήθος πιστών.

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος παρεκάθησε σε γεύμα, το οποίο παρέθεσε το Προξενείο της Ελλάδος.

Νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντηση με τον Εξοχ.Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ κ.Denis Sassou Nguesso στο Προεδρικό Μέγαρο της πρωτεύουσας. Κατά την συνάντηση, στην οποία π&a lpha;ρίσταντο ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων, ο Θεοφ.Επίσκοπος Βαβυλώνος κ.Θεόδωρος, ο Αιδεσιμ. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μητροπόλεως Μπραζαβίλ Πρωτ. Μάξιμος Oumba, οι Εξοχ.κ.κ.Υπουργοί Εξωτερικών και Πολιτισμού και ο Εντιμ. Πρόξενος ε.τ. της Ελλάδος κ.Νικόλαος Περρής, ο Μακαριώτατος εξέφρασε την χαρά του για την τρίτη κατά σειράν επίσκεψή του στην χώρα, η οπο ία όμως είναι η πρώτη μετά την εκλογή του πρώτου επιχωρίου Επισκόπου (2012) και την ανύψωση της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ σε Ιερά Μητρόπολη (2017). Ακόμη εξεδήλωσε την ευγνωμοσύνη του προς τον κ.Πρόεδρο για την ολοπρόθυμη στήριξη του κράτους προς την τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία και τον Ποιμενάρχη της.

Στην αντιφώνησή του ο Εξοχ.κ.Πρόεδρος τόνισε τα χαροποιά αισθήματα που προκαλεί η ευλογητή παρουσία του Προκαθημένου του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο Κονγκό, για το οποίο όπως χαρακτηριστικά υπεγράμμισε οι επισκέψεις Του «αποτελούν πηγή ευλογίας και πνευματικής ευφορίας σε ένα σύγχρονο κόσμο που διέρχεται κρίση αξιών και βιώνει πολλαπλές συγκρούσ εις». Ακόμη επεσήμανε ότι το έργο του Πατριαρχείου είναι έργο ειρηνοποιό, μεστό αγάπης προς κάθε άνθρωπο αδιακρίτως που οδηγεί στην πρόοδο και την ανάπτυξη. Η επίσημη συνάντηση ολοκληρώθηκε με τ&et a;ν προσφορά ιερού εικονίσματος εκ μέρους του Μακ. Πατριάρχου προς τον κ.Πρόεδρο και δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Επισκέψεις της ΑΘΜ στην Ενοριακή Κοινότητα Μπραζαβίλ και στην Πρεσβεία της Αιγύπτου.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την Ενοριακή Κοινότητα Αναστάσεως του Κυρίου Μπραζαβίλ όπου εψάλη Δοξολογία, με την παρουσία εκπροσώπων της Κυβερνήσεως, της τοπικής αυτοδιοικήσεως και των Χριστιανικών Εκκλησιών, μετά το πέρας της οποίας προσεφώνησε ο Πρόεδρος της Ενοριακής Επιτροπής κ.Adrian Hossie προσφέροντας ζωγραφικό πίνακα του Ι.Ναού, ως και δύο σπάνιες φωτογραφίε&sigmaf ; από τα έτη της αρχιερατικής διακονίας του Μακ. Θεοδώρου πλησίον των αειμνήστων Προκατόχων του Παρθενίου Γ’ και Πέτρου Ζ’.

Η πρώτη ημέρα της Πατριαρχικής επισκέψεως ολοκληρώθηκε με επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Εξοχ. Πρέσβυς της Αιγύπτου στην Δημοκρατία του Κονγκό-Μπραζαβίλ κ.Halem Hassan Kandit προς τιμήν της ΑΘΜ στην πρεσβευτική κατοικία.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019, 02:48