Ανταπόκριση: Μπάμπης Πετράκης

Διάλεξη με θέμα τον ελληνικό κινηματογράφο της διασποράς και ιδιαίτερα της Αυστραλίας πρόκειται να δώσουν η καθηγήτρια και διευθύντρια της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Deakin, Deb Verhoeven και η συντονίστρια Εικαστικών τεχνών και λέκτορας της Ακαδημίας Σχεδίου Αυστραλίας κ. Michelle Mantsio, την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, στα πλαίσια της σειράς Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου της Αυστραλίας είναι παρόμοια με τις ταινίες που προβλήθηκαν: γεμάτη με πολύχρωμους χαρακτήρες, παθιασμένα σενάρια, προσωπικά πάθη, και δραματικές εξελίξεις. Από τα τέλη του 1940 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 η Αυστραλία ήταν το κέντρο ενός δυναμικού δικτύου ελληνικών κινηματογράφων που αποτελείτο από περίπου 120 διαφορετικές αίθουσες, οι οποίες λειτουργούσαν από μια χούφτα επιχειρήσεων εκθέσεων και διανομών.

Στο πλαίσιο της διάλεξης θα γίνει μια συνοπτική αναφορά στην ιστορία και τη λειτουργία αυτών των ομογενειακών κινηματογράφων με ιδιαίτερη έμφαση αυτών της Μελβούρνης. Πολλά βασικά ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή την ιστορία είναι και τα ακόλουθα: Με ποιον τρόπο αυτοί οι δημοφιλείς κινηματογράφοι έχουν μια συγκεκριμένη σχέση χρόνου και τόπου με τις ελληνικές παροικίες στην Αυστραλία; Τι ρόλο έπαιξαν οι κινηματογράφοι για τις ελληνικές κοινότητες της διασποράς μέσα σε μια παγκόσμια πολιτιστική οικουμένη; Πώς μπορούμε να εξετάσουμε τις συνέπειες που είχαν οι Ελληνο-Αυστραλιανές επιχειρήσεις προβολής και διανομής στους κινηματογράφους των δύο χωρών;

Η καθηγήτρια Deb Verhoeven είναι διευθύντρια του τμήματος Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του πανεπιστημίου Deakin και υποδιευθύντρια του Κέντρου, Φαντασίας και Εφεύρεσης, και ήταν Επικεφαλής ερευνήτρια ειδικής έρευνας που εξέτασε την αγορά κινηματογράφου στην Αυστραλία στην περίοδο 1928-1980 (Regional Markets and Local Audiences: Case Studies in Australian Cinema Consumption, 1928-1980), κατά τη διάρκεια της οποίας της δημιουργήθηκε και το ενδιαφέρον για τον ελληνικό κινηματογράφο στην Αυστραλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κ. Μισέλ Μάντσιο είναι συντονίστρια Εικαστικών Τεχνών και λέκτορας τέχνης στην Ακαδημία Σχεδίου της Αυστραλίας. Είναι μια εν ενεργεία καλλιτέχνης και έχει συμμετάσχει σε δεξαμενές σκέψης, συνέδρια και έχει εκθέσει έργα της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με μια πρόσφατη έκθεση στο Ελληνικό Μουσείο.

Η διάλεξη θα δοθεί στις 7:00μμ, στην αίθουσα του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου Ιθακήσιων (2ος όροφος, 329 Elizabeth Street, στο κέντρο της Μελβούρνης). Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και η οργανωτική Επιτροπή των Σεμιναρίων ευχαριστεί τους χορηγούς
της διάλεξης, που είναι ο κ. Γιώργος Κολέτσης, ο κ. Λούης και η κ. Εφη Σγαρδέλη και η κ. Στέλλα Δημάδη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης