Ανταπόκριση: Μπάμπης Πετράκης

Δυναμικά άνοιξε η αυλαία του «Delphi-Bank 21ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Μελβούρνης», καθώς 800 άτομα κατέκλυσαν τις αίθουσες του Palace Como Cinema για να παρακολουθήσουν την πολυβραβευμένη ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία», που τους οδήγησε σε ένα εικονικό ταξίδι στο νησί της Άνδρου, όπου δύο αδελφές είναι αναμιγμένες σε ένα ερωτικό τρίγωνο με απρόβλεπτες συνέπειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του πρωταγωνιστή της ταινίας «Μικρά Αγγλία» Ανδρέα Κωνσταντίνου και του παραγωγού Γιάννη Ιακωβίδη, που βρέθηκαν στη Μελβούρνη για να παρουσιάσουν την ταινία τους, Ελληνοαυστραλών τηλεοπτικών αστέρων, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, πολιτικών, διπλωματών, παροικιακών παραγόντων και εκατοντάδων θεατών, την Πέμπτη το βράδυ.

Eνθουσιασμένος από τη μεγάλη συμμετοχή κόσμου, o πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης, καλωσόρισε τους επίσημους προσκεκλημένους, ευχαρίστησε ονομαστικά όλους τους χορηγούς και τους υποστηρικτές του Φεστιβάλ και ειδικότερα την τράπεζα Delphi, καθώς και όλους τους συντελεστές διοργάνωσής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ταινία «Μικρά Αγγλία» και στην παρουσία του πρωταγωνιστή και του παραγωγού της ταινίας στα εγκαίνια, τους οποίους καταχειροκρότησαν οι θεατές, τονίζοντας ότι το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ορισμένες από τις καλύτερες ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.
«Οι ταινίες αυτές είναι ένα παράθυρο για να δούμε διάφορες πτυχές της σημερινής Ελλάδας,» είπε. «Tο φεστιβάλ είναι ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτιστικού προγράμματός μας. Σας καλούμε να δείτε όσο γίνεται περισσότερες ταινίες, καθώς το φετινό πρόγραμμα είναι ένα από τα καλύτερα σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.»

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα πρόσφατα εγκαίνια του νέου πολυώροφου κτιρίου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης στο οποίο θα στεγασθεί το Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού και κάλεσε όλους να γίνουν μέλη στην Κοινότητα.

Στη συνέχεια, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Χριστίνα Σημαντηράκη, αναφέρθηκε στη σημασία του Φεστιβάλ, λέγοντας πως είναι «μια όμορφη και αξιέπαινη πρωτοβουλία που προβάλει τον Ελληνικό Κινηματογράφο στο εξωτερικό» και μας «δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τα νέα κινηματογραφικά δρώμενα στην Ελλάδα, νέους καλλιτέχνες και σκηνοθέτες».

Ταυτόχρονα συνεχάρη την Κοινότητα για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ προσφέροντας «ένα τόσο ενδιαφέρον πρόγραμμα».

Ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Delphi, κύριος χορηγός του φεστιβάλ και του πολιτιστικού προγράμματος της Κοινότητας, Γεώργιος Τακτικός, υπογράμμισε τη σημασία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, λέγοντας πως «η Delphi Bank είναι υπερήφανη που συνεργάζεται με το Φεστιβάλ και την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης». «Τέτοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν την υποστήριξη της τράπεζάς μας, καθώς αποτελούν έναν τρόπο να προσφέρουμε πίσω στην κοινωνία μας,» τόνισε.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης Κώστας Μάρκος και ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Δημήτρης Μποσινάκης, υπογράμμισαν την σημασία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου για την ομογένεια και κυρίως για τις νεώτερες γενιές.

Από την πλευρά τους ο παραγωγός της ταινίας Γιάννης Ιακωβίδης και ο πρωταγωνιστής της ταινίας Ανδρέας Κωνσταντίνου δήλωσαν ότι είναι μεγάλη τιμή και χαρά τους που βρίσκονται στη Μελβούρνη για να παρουσιάσουν την ταινία τους, έμειναν ενθουσιασμένοι από την υποδοχή και την αγάπη του κόσμου, ενώ μας αποκάλυψαν λεπτομέρειες και ωραίες στιγμές των γυρισμάτων.

Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα, με φαγητό και ποτά, όπου όλοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους επισκέπτες από την Ελλάδα.

Η έκπληξη της βραδιάς, ήταν η επίσκεψη του Μιχάλη Χατζηγιάννη και της Ζέτας Μακρυπούλια. Όπως είναι γνωστό, ο δημοφιλής Έλληνας καλλιτέχνης βρίσκεται στη Μελβούρνη για τη συναυλία με την Συμφωνική Ορχήστρα της Μελβούρνης, που συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Κοινότητα και το Φεστιβάλ Μελβούρνης, αλλά και για τη συναυλία σε αίθουσα του νέου κτιρίου της Κοινότητας με σκοπό την ενίσχυση του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου συνεχίζεται ως τις 2 Νοεμβρίου. Μέσα στις επόμενες μέρες ο κινηματογράφος Palace Cinema Como πρόκειται να φιλοξενήσει τον ελληνικό κινηματογράφο, προβάλλοντας κωμωδίες, θρίλερ και δραματικές ταινίες, την ταινία «Νύφες»του Παντελή Βούλγαρη, ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους.

Περισσότερες πληροφορίες και κλείσιμο εισιτηρίων στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greekfilmfestival.com.au ή στο www.palacecinemas.com.au

Φωτογραφίες: Κώστας Ντεβές
Κάμερα: Βασίλης Ζωγράφος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης