Το Αριστοτέλειο Ίδρυμα (Έρευνας, Μελέτης & Αρωγής Ομογενειακών ΜΜΕ) με έδρα την Κύπρο, έχει αρχίσει  μία παγκόσμια “εκστρατεία” για την επιστροφή της λεηλατημένης από τους Τούρκους Εκκλησιαστικής Πολιτιστικής κληρονομιάς. H zougla.gr δημοσιεύει τη σχετική ανακοίνωση, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο συγκεκριμένο θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αγαπητοί συμπατριώτες  Ελλαδίτες και Κύπριοι της ξενιτιάς, αλλά και εσείς φιλέλληνες που βρίσκεστε σε κάθε γωνιά της γης, θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι φέτος συμπληρώνονται 34 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στη Κύπρο (Ιούλιος 1974).

Σε αυτό το όμορφο νησί, που ένα μεγάλο μέρος του (βόρειο) κατέχεται ακόμα από τον βάρβαρο Ασιάτη κατακτητή, οι Εκκλησίες που δεν  κατεδαφίστηκαν,  μετατράπηκαν  και χρησιμοποιούνται ως στάβλοι, αποθήκες και Bar, ενώ ο γηγενής πληθυσμός εκδιώχθηκε  και τις εστίες του κατέλαβαν  έποικοι  από την Ανατολία.

Τα αρχαιολογικά  ευρήματα, οι εικόνες και οι τοιχογραφίες ενός πολιτισμού 5.000 ετών, λεηλατήθηκαν  και πωλούνται  από αρχαιοκάπηλους  στις αγορές του εξωτερικού.

Το χρέος μας έναντι του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της θρησκευτικής ελευθερίας  κάθε ανθρώπου  και της προστασίας της κοινής μας αυτής πολιτιστικής  κληρονομιάς, μας επιβάλλει να αποτρέψουμε τον εφησυχασμό  μας στην τραγωδία αυτή, που συντελείται καθημερινά στην μαρτυρική Μεγαλόνησο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από 34 ολόκληρα χρόνια από την εισβολή, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια  μπροστά σε  αυτή την πολιτιστική αιμορραγία και δεν έχουμε άλλη λύση  από την συστράτευση του απανταχού της γης Ελληνισμού και όλων των φιλελλήνων  ώστε, επεμβαίνοντας  άμεσα  και αποφασιστικά, να θέσουμε ένα τέλος  στις πράξεις που χλευάζουν τα αγνά ιδεώδη και προσβάλλουν όσα επιτεύγματα κατάφερε να  πραγματοποιήσει  ο άνθρωπος  κατά την διάρκεια  της μακραίωνης πολιτιστικής του πορείας.

Οι διαπιστώσεις, βάσει των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από αυτοψία, είναι συγκλονιστικά τραγικές.

Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας απογυμνώθηκαν βάναυσα από τις αγιογραφίες, τα εικονοστάσια από τις εικόνες τους.

Δίκτυο αρχαιοκαπήλων, με διάφορα μέσα αφήρεσε βυζαντινά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες και τα διοχέτευσε προς πώληση σε αγορές του εξωτερικού. Η λεηλασία έλαβε πρωτοφανείς διαστάσεις.

Πέρα από τον κινητό εξοπλισμό των ναών, εκλάπησαν καμπάνες εξώθυρες, τέμπλα, ακόμα οι στέγες και τα δάπεδα.

Κατεδάφισαν τα κωδωνοστάσια για να μην ξεχωρίζουν στα χωριά οι χριστιανικοί ναοί, ενώ το κατοχικό καθεστώς δεν δίστασε να κατεδαφίσει ακόμα και μεσαιωνικούς ναούς διακοσμημένους με άφταστου τέχνης και κάλλους τοιχογραφίες.      

Αγαπητοί συμπατριώτες, το Αριστοτέλειο Ίδρυμα και η Υπηρεσία Ομογενειακών Ειδήσεων Κύπρου www.greeknews.com.cy οργανώνουν παγκόσμια εκστρατεία με στόχο όχι μόνο την ενημέρωση, αλλά και την συλλογή ψήφων(αργότερα) που να απαιτούν τον επαναπατρισμό όλων εκείνων των ιερών εικόνων και αντικειμένων που έχουν κλαπεί  από τις κατεχόμενες Εκκλησίες της Κύπρου.

Προσπάθειά μας είναι, πρώτα η ενημέρωση του απανταχού της γης Ελληνισμού με φωτογραφικά ντοκουμέντα και υλικό που θα καταδεικνύει το μέγεθος της ιεροσυλίας και στη συνέχεια να ζητήσουμε την ψήφο σας για να ακουστεί  ένα δυνατό ΟΧΙ.

Ένα ΟΧΙ που να δίνει τέλος στην καταστροφή της Εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς της μαρτυρικής Κύπρου, που ακόμα κρεμασμένη στο σταυρό του μαρτυρίου για 34 ολόκληρα χρόνια, καρτερά την λύτρωσή της.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης