Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη για έναν από τους πρώτους ελληνορθόδοξους ιερείς της Αυστραλίας, τον Σεραφείμ Φωκά, πρόκειται να παρουσιάσει ο Δρ Δημήτρης Βαρβαρίτης, στο Ελληνικό Κέντρο, την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει για έκτη συνεχή χρονιά η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Αυτή η διάλεξη θα επικεντρωθεί στα δημοσιευμένα γραπτά ενός εκ των πρώτων Ελλήνων παραγόντων στην Αυστραλία, του Ορθόδοξου ιερέα Σεραφείμ Φωκά. Τα βιβλία, άρθρα και οι εκθέσεις του Φωκά σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά παραμένουν αμελέτητα. Η εξέταση αυτού του έργου αποκαλύπτει μια βαθιά προσκόλληση, εκ μέρους του Φωκά, στην Ορθόδοξη παράδοση και μάλιστα μια συγκεκριμένη πτυχή σεχταρισμού στη σκέψη του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η διάλεξη θα παρουσιάσεικαι θα εξετάσει κριτικά αυτά τα γραπτά. Θα υποστηριχθεί, επιπλέον, ότι θα πρέπει να εξεταστεί μέσα σε ένα κρίσιμο πλαίσιο ιστορικών παραγόντων που επηρέασαν την Ορθόδοξη Χριστιανική και την αυστραλιανή αποικιακή κοινωνία στα τέλη του 19ου και του 20ου αιώνα. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν: τις συνεχείς ανταλλαγές, κυρίως υψηλόβαθμων εκπροσώπων, μεταξύ των Προτεσταντών Αγγλικανών και των Ορθοδόξων Χριστιανών, τη μόνιμη εγκατάσταση των Ορθοδόξων Χριστιανών στις διάφορες αυστραλιανές αποικίες και, τέλος, τις συνεχείς σεχταριστικές διαμάχες και διαιρέσεις εντός της Αυστραλιανής αποικιακής κοινωνίας.

Ο Δρ. Δημήτριος Varvaritis είναι σήμερα ένας ανεξάρτητος ερευνητής και θα είναι ερευνητής, για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, στο Vienna Wiesenthal Institute for Holocaust Studies. Σπούδασε στην Αυστραλία και τη Βρετανία. Κατέχει πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και Mάστερ στην Ιστορία από το London School of Economics.Το διδακτορικό του στην Ιστορία το έκανε στο King’s College του Λονδίνου. Ο κύριος τομέαςέρευνάς του αφορά την πολιτική και οικονομική ιστορία στη σύγχρονη Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει συμβάλει στην επιμέλεια της έκδοσης «SephardiLives: Adocumentaryhistory 1700-1950»(StanfordUniversityPress, 2014) και έχει συγγράψει, μαζί με την Καθηγήτρια Ιωάννα Σαπφώ Πεπελάση, ένα άρθρο που θα δημοσιευτεί στο Journal of Evolutionary Studies in Business.

Πότε: Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016, 7:00pm
Where:Ελληνικό Κέντρο, (Mezzanine, 168 LonsdaleSt, Melbourne)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης