Πραγματοποιήθηκε στην Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας το καθιερωμένο πλέον «Συναπάντημα» των Ποντίων της Αυστραλίας. Το γεγονός αυτό, έκτο κατά σειρά, που άρχισε δειλά δειλά πριν από λίγα χρόνια από την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας (ΟΠΣΑ), έγινε θεσμός και κάθε χρόνο ο αριθμός αυτών που συμμετέχουν όχι μόνον αυξάνεται, αλλά πολλαπλασιάζεται.

Στο πλαίσιο αυτού του γεγονότος και την τακτική εξαμηνιαία συνεδρίαση της ολομέλειας του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας και του Συναπαντήματος Ποντίων, βρέθηκαν στην Αδελαΐδα περισσότεροι από 280 Πόντιοι από τη Μελβούρνη, Σίδνεϊ, Γούλογκογκ και Πέρθη και συνδύασαν με τον πλέον επιτυχημένο τρόπο «το τερπνόν μετά του ωφέλιμου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, σε κλίμα συνεργασίας και σύμπνοιας, συζήτησαν τα θέματα που απασχόλησαν την Ομοσπονδία, τους στόχους για το 2011 και μακροπρόθεσμα, όπως η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και όλων των χριστιανικών πληθυσμών της τότε Ανατολίας.

Την Παρασκευή, πρώτη ημέρα του «Συναπαντήματος», η διοργανώτρια Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας οργάνωσε το πατροπαράδοτο ποντιακό «Παρακάθ», με πρωταγωνιστή τον καλεσμένο μουσικολόγο και μουσικό δρ Ματθαίο Τσαχουρίδη.

Το Σάββατο, δεύτερη ημέρα, το χορευτικό της Αδελαΐδας παρουσίασε ποντιακούς χορούς στην πλατεία Rundle Mall, ενθουσιάζοντας τους παρευρισκομένους, πολλών εθνικοτήτων. Αμέσως μετά, οι Πόντιοι επισκέφθηκαν το Μεταναστευτικό Μουσείο της Αδελαΐδας, όπου υπάρχει εντοιχισμένη μεταλλική πινακίδα που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων. Η ημέρα «έκλεισε» με τη χοροεσπερίδα που διοργάνωσε την Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας, με μεγάλη επιτυχία στο «Krystal Function Centre», όπου το κέφι «χτύπησε κόκκινο», με πρωταγωνιστή ξανά τον δρ Ματθαίο Τσαχουρίδη. Τα χορευτικά της Αδελαΐδας, των Αργοναυτών του Σίδνεϊ και της Ποντιακής Εστίας παρουσίασαν τους παραδοσιακούς χορούς και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκομένους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποκορύφωμα του κεφιού, έγινε την Κυριακή, τρίτη και τελευταία ημέρα του «Συναπαντήματος», στο «Ποντιακό πανούρ», με ποντιακούς μεζέδες και λιχουδιές, καθώς επίσης με επιδείξεις ποντιακών χορών από χορευτικά συγκροτήματα των ποντιακών σωματείων-μελών της Ομοσπονδίας, υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας.

Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η συγκινητική παρουσία, σε όλες τις εκδηλώσεις, του μεγάλου φιλέλληνα, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών υποθέσεων της Νότιας Αυστραλίας, βουλευτή κ. Μάικλ Άτκινσον, του ανθρώπου που έφερε στη Βουλή της Νότιας Αυστραλίας το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και των Χριστιανικών πληθυσμών της τότε Ανατολίας από τις ορδές του Κεμάλ Ατατούρκ.

Τέλος, αποφασίστηκε να γίνει το επόμενο, και έβδομο πλέον, Συναπάντημα Ποντίων της Αυστραλίας, στην πόλη της Μελβούρνης στις 21, 22, 23 Ιανουαρίου του 2012.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης