Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ύστερα από δυο χρόνια επαναλειτουργίας του και έπειτα από μια δεκάχρονη περίπου περίοδο διακοπής του, το πρόγραμμα των Νεοελληνικών σπουδών στο Monash ξαναβρίσκει τον δρόμο του. Με τον αριθμό των εγγεγραμμένων φοιτητών να ανέρχεται στους 50 και το αυξημένο ενδιαφέρον τόσο από την πλευρά τους, όσο και από την πλευρά της ελληνικής παροικίας, συνεχίζεται και σταθεροποιείται η λειτουργία του.

Καρπός του επίμονου αιτήματος του συλλόγου Ελλήνων φοιτητών (Monash Hellenic Student Society), της ενεργοποίησης της καθηγήτριας Δρ. Ευαγγελίας Αναγνώστου-Λαουτίδη για την επανασύστασή του και της έμπρακτης συμπαράστασης του Γραφείου Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μελβούρνη, με τη διάθεση και τοποθέτηση διδακτικού προσωπικού, το πρόγραμμα από το 2010 προσφέρει μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ενδιαφερομένων (αρχικός αριθμός 25).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φέτος την ευθύνη της λειτουργίας του Τμήματος και της προσφοράς διδακτικού έργου έχει ο κ. Αλέξανδρος Γιανναδάκης, φιλόλογος, πρώην αποσπασμένος στο Γραφείο Εκπαίδευσης εκπαιδευτικός, στη μισθοδοσία του οποίου, σε ποσοστό 75%, συμμετέχουν παροικιακοί φορείς με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, καθώς η διοίκηση του Πανεπιστημίου ζήτησε την εξωτερική χρηματοδότηση του προγράμματος για τη διατήρησή του.

Μαθήματα προσφέρονται σε τρία επίπεδα(αρχαρίων, μέσων, προχωρημένων), ενώ λειτουργούν δύο τάξεις, τάξη αρχαρίων (35 φοιτητές) και τάξη προχωρημένων/μέσων (15 φοιτητές). Το 2013 οι φετινοί αρχάριοι, εφόσον παρακολουθήσουν επιτυχώς 4 εξάμηνα σπουδών, θα κατοχυρώσουν πτυχίο “Minor” με πρόταση που έχει υποβάλει ο κ. Γιανναδάκης και με τη συγκατάθεση της διευθύντριας της Σχολής Γλωσσών, Πολιτισμών και Γλωσσολογίας, στην οποία ανήκει το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών και της συντονίστριας των Γλωσσικών Σπουδών, ενώ τον Ιανουάριο του 2013 θα υποβληθεί πρόταση για “Major”, εφόσον οι εγγεγραμμένοι φοιτητές στο Unit 4 (2ο εξάμηνο σπουδών για την τάξη μέσων/προχωρημένων) ξεπεράσουν τους 15.

Σημαντικός αρωγός στην όλη προσπάθεια είναι και το Γραφείο Εκπαίδευσης, που παρά τον μικρό αριθμό εκπαιδευτικών που έχει στη διάθεσή του, ενδιαφέρεται να συνδράμει με την τοποθέτηση εκπαιδευτικού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι διδακτικές απαιτήσεις του προγράμματος ( ανάγκη δημιουργίας 2 τμημάτων στην τάξη των αρχαρίων, ανάγκη διαφοροποιημένης διδασκαλίας ανά επίπεδο στην τάξη των μέσων/προχωρημένων).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κοινότητα σε συνεργασία με το Γραφείο Εκπαίδευσης Θα παρακολουθεί από κοντά την πορεία του προγράμματος έχοντας τακτική επαφή και ενημέρωση από τον κ.Γιανναδάκη και τη Σχολή Γλωσσών, Πολιτισμών και Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Monash.

Το πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Monash πράγματι ανθίζει και υπόσχεται πολλά σε μια περιοχή όπου ζουν 100.000 περίπου Ελληνοαυστραλοί που αγωνιούν και επιμένουν για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. Για τούτο απαιτείται περαιτέρω υποστήριξη της πρωτοβουλίας αυτής και ενεργοποίηση των φορέων της ελληνικής παροικίας να το στηρίξουν οικονομικά, μέχρι να κατοχυρώσει το δικαίωμά του να χρηματοδοτείται πλήρως από το Πανεπιστήμιο και την Πολιτεία της Βικτώριας.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής για την οικονομική ενίσχυση του προγράμματος, η Κοινότητα συγκαλεί σε συνάντηση τη ερχόμενη Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012, στις 7:30 το βράδυ, στο οίκημά της (3ος όροφος, 168 Lonsdale Street), φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και γενικά κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει έμπρακτα σ’ αυτή την προσπάθεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης