Αφιερωμένη στους ήρωες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, και ιδιαίτερα στους εννέα απαγχονισθέντες από τους Άγγλους αποικιοκράτες, ήταν η συγκινητική εκδήλωση “Γαλανόλευκες Ηρωικές ψυχές”, που διοργανώθηκε από την πολιτιστική ομάδα “Η Κύπρος μας” υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία έγινε στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια, προβλήθηκαν συγκλονιστικές μαρτυρίες των τριών παιδιών του μοναδικού πατέρα της αγχόνης Ανδρέα Παναγίδη (Αριστείδη, Δέσποινας και Αυγής), καθώς και της αδελφής και του γαμπρού του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Μαρούλας και Δήμου Βρυωνίδη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις τελευταίες στιγμές των απαγχωνισθέντων, αλλά και στην “τεράστια παρακαταθήκη” που άφησαν με τη θυσία τους για την Κύπρο και την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αρχιεπισκοπική Μητροπολιτική Χορωδία Παιδιών και Νέων, υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Κολίβα και με τη συνοδεία στο πιάνο της Μαγδαλένας Ντούσκινας, ερμήνευσε τραγούδια που έχουν γραφτεί για την Κύπρο, καθώς και από το “Άξιον Εστί” των Ελύτη – Θεοδωράκη, ενώ ο τενόρος Ιωνάς Αρτέμου, με τη συνοδεία του πιανίστα Γιάννη Ξυλά, παρουσίασε πρόγραμμα με τραγούδια εμπνευσμένα από τον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων.

Κείμενα, επιστολές και ποιήματα διάβασαν η Κλαίρη Βασιλειάδη και ο Πέτρος Πετρίδης, ο οποίος επιμελήθηκε της εκδήλωσης. Κατά τη διάρκειά της προβλήθηκε οπτικογραφημένο υλικό από τα γεγονότα εκείνης της περιόδου στο Νησί της Αφροδίτης.

πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης