Το πρώτο βιονικό μάτι με τη «σφραγίδα» Έλληνα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010, 08:37
Το πρώτο βιονικό μάτι με τη «σφραγίδα» Έλληνα
Ένας Έλληνας καθηγητής του πανεπιστημίου της Μελβούρνης κρύβεται πίσω από τις επιστημονικές έρευνες για την κατασκευή του πρώτου βιονικού ματιού.

Ο λόγος για τον ομογενή καθηγητή Σταν (Ευστράτιος) Σκαφιδά, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τις επαναστατικές αλλαγές των ασύρματων επικοινωνιών (Wi-Fi), σύμφωνα με το «New Scientist».

Οι ερευνητές του αυστραλιανού ινστιτούτου «Bionic Vision Australia» ανακοίνωσαν ότι οι έρευνές τους για τη δημιουργία του βιονικού ματιού βρίσκονται στην τελική τους φάση και μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα προχωρήσουν στην εμφύτευσή του σε άνθρωπο.

Στο ερευνητικό προσωπικό του Ινστιτούτου, όπως γράφει ο «Νέος Κόσμος», συγκαταλέγεται και ο ομογενής επιστήμονας, καθηγητής Ψηφιακής Τεχνολογίας, κ. Σταν Σκαφίδας, που ηγείται του ερευνητικού κέντρου NICTA του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, το οποίο συνεργάζεται άμεσα με το ινστιτούτο «Bionic Vision Australia».

Η πρωτοποριακή εφεύρεση των Αυστραλών επιστημόνων αποτελείται από μία κάμερα που τοποθετείται σε γυαλιά και η οποία αιχμαλωτίζει εικόνες. Στη συνέχεια οι εικόνες αυτές μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα τα οποία διεγείρουν τους νευρώνες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Το μικροτσίπ θα εμφυτεύεται στον ασθενή και θα μετατρέπει τις εικόνες της μικρής κάμερας σε ηλεκτρικά σήματα που με τη σειρά τους θα
διεγείρουν τους νευρώνες του αμφιβληστροειδή.

Την επιτυχημένη πορεία των ερευνών επικρότησε και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επιχορηγώντας την προσπάθειά τους με 42 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (28.5 εκατ. ευρώ περίπου), προκειμένου να επιταχυνθούν οι έρευνες για το πρώτο βιονικό μάτι του πλανήτη.Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010, 08:39